18. 2. 2019 Daniel Ryl

Sparta se opět vrací domů, přivítá Olomouc

Ve třech venkovních zápasech v Pardubicích, Mladé Boleslavi a Chomutově získali hokejisté Sparty důležitých pět bodů a v úterý 19. února je od 18.30 hodin čeká další důležité utkání. Svěřenci Uweho Kruppa přivítají v přímé bitvě o předkolo play off Olomouc, se kterou doma prohráli už dvakrát v řadě, ale v aktuálním ročníku s ní mají pozitivní pozitivní bilanci dvou výher a jedné porážky s celkovým ziskem šesti bodů.

Sparta venku potvrdila formu, ale musí zabrat i doma

Na venkovním ledě v základní části Tipsport extraligy dominují dvě mužstva - Plzeň a Sparta. Ta získala už 42 bodů, když poslední dva přidala v posledním utkání na půdě Chomutova. I přes ztrátu vedení 2:0 a ztrátu jednoho bodu však převažovala radost nad cenným a důležitým ziskem. Pražané se posunuli na sedmé místo s dostřelem na nejlepší šestku, ale ve vyrovnané tabulce si musí zároveň dávat pozor na týmy za sebou - jedním z nich je také Olomouc. Na zápas s Hanáky otevře O₂ arena své brány hodinu před utkáním. Upozorňujeme fanoušky, že dětský koutek je na toto utkání z technických důvodů uzavřený. 

1+1
V utkání na ledě Chomutova zářil zejména útočník Jan Buchtele, který si připsal gól a vítěznou asistenci.

Zisk dvou bodů ocenil také hráč Sparty proti Pirátům - útočník Jan Buchtele. "Ve třetí třetině jsme zbytečně inkasovali dva góly, čímž jsme to zbytečně zdramatizovali, ale jsme rádi, že jsme to nakonec překlopili na naší stranu a vezeme odsud dva body," připustil v rozhovoru. I on však netuším, proč sparťané nedokáží napodobit bodový zisk také na domácí půdě, kde jsou pro změnu až dvanáctí.

"Upřímně nevím. Snažíme se hrát pořád stejně, ale doma jsme nucení více tvořit a nejdou nám tam přesilovky, v tom bude asi zakopaný pes," kroutil hlavou Buchtele, jenž si uvědomuje důležitost zápasu s Hanáky a nutnosti získat body. "Musíme si nyní hlídat hlavně zadní pozice, v kabině jsme si dali jasný cíl, za kterým jdeme, a musíme to splnit. Pokukujeme po šestce, ale sledujeme zejména to, co se děje za námi. Když budeme sbírat body, tak to bude jen dobře," uzavřel útočník, jehož výkony zlepšil přesun k Lukáši Pechovi a Miroslavu Formanovi.


Za Olomouc se blýskl mladík, Mora vetovala sudího

O nejlepší desítku usilují také hokejisté Olomouce, kteří se aktuálně nachází s 65 body na jedenáctém místě tabulky, pouze o skóre za Litvínovem a Zlínem. Na sedmou Spartu pak ztrácí pouze tři body, které může stáhnout přímo na jejím ledě. Tam pojedou Hanáci po nepříliš příznivé sérii, když ze tří domácích zápasů dvakrát prohráli, ale získali čtyři body.

K tomu poslednímu v domácím utkání s Litvínovem přispěl také šestnáctiletý mladík Tobiáš Handl, který při porážce 4:5 v prodloužení podal dobrý výkon a korunoval ho parádním gólem. "Dát gól je určitě splněný sen, ale kdybychom vyhráli, bylo by to lepší," neskrýval po utkání zklamání čerstvý držitel zlata z Evropského olympijského festivalu mládeže. Utkání s Litvínovem však ze strany Moravanů mělo další dohru.

Vedení klubu se totiž nelíbil výkon sudích a vetovalo Reného Hradila. "Výkony pana Hradila v našich utkáních, které jsem měl možnost sledovat, opakovaně nedosahovaly kvalit a úrovně extraligového rozhodčího. Není to poprvé, co cítím, že klub je poškozen jeho verdiktem," stojí v oficiálním prohlášení klubu. Ten táhne zejména veterán Zbyněk Irgl, který je se 27 body (19+8) lídrem olomouckého bodování a zároveň i nejlepším střelcem.


Sparta v. Olomouc řečí čísel:


Sparta slavila už dvakrát, ale pokaždé na ledě soupeře

Poslední čtvrtina základní části Tipsport extraligy přinese poslední zápas také proti Hanákům, se kterými drží sparťané příznivou bilanci. Už v úvodním vzájemném utkání aktuálního ročníku je nerozhodila dvě vyrovnání z hole Zbyňka Irgla, na které Sparta dvakrát zareagovala a nakonec si z olomouckého ledu odvezla vítězství 4:2

1
Ve všech vzájemných zápasech dal jeden gól Sparty obránce -  slavilo trio Blain, Pavelka a Piskáček.

Ve druhém utkání, tentokrát na domácí půdě, už to však bylo s Pražany horší. Ti sice dokázali smazat ztrátu tří branek, přesto opět třikrát inkasovali a čtvrtý gól z hokejky Jana Buchteleho pouze zmírnil porážku 4:6. V dalším utkání na ledě Hanáků už se pokračovalo v trendu nižšího počtu vstřelených branek, protože padly pouze tři a všechny do branky Branislava Konráda.

Opora Mory inkasovala od exsparťanů Blaira Jonese i Petra Vrány a triumf 3:0 korunoval trefou do prázdné branky obránce Jan Piskáček. Brankář Matěj Machovský pak slavil s 37 úspěšnými zákroky další čisté konto. To se mimochodem ve vzájemných zápasech stalo poprvé od prosince 2014, kdy udržela nulu Olomouc, jenž vyhrála na ledě Sparty těsně 1:0.


Sestavy z  posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Machovský – Košťálek, Dvořák, Voráček, Piskáček, Blain, Kalina, Delisle – Smejkal, Sill, Beran – Bukarts, Klimek, Jarůšek – Forman, Pech, Buchtele – Rousek, Klíma, Kudrna.

HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, J. Galvas, Švrček, Dujsík, Vyrůbalík, Hlaváč – Ostřížek, J. Knotek, Jergl – Burian, Strapáč, Holec – Laš, Skladaný, Mráz – J. Káňa, Handl, V. Tomeček.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov

Konečný: Šance ve Spartě jsem si vždycky vážil

Vstupenky na MS jsou stále k dispozici

Daníček před MS: Porveme se o medaili!