Dotace Nová zelená úsporám i Dešťovka opět nabízejí statisíce

zateplování

zateplování Zdroj: CTK

Zelená úsporám
Zelená úsporám
Má práci. Program Zelená úsporám výrazně pomohl v boji s nezaměstnaností
Požádejte stát o peníze!
Požádejte stát o peníze!
6
Fotogalerie

I letos pokračují dotace na zateplení, výstavbu pasivních domů nebo zachytávání srážkové vody. Domácnosti, které se pouští do rekonstrukcí, tak mohou požádat o statisíce korun. Jaké jsou podmínky?

Loni na podzim prošel dotační program Nová zelená úsporám lehkou a zatím poslední obměnou. Nově je možné žádat o příspěvek na zateplení svépomocí a vše lze kompletně vyřídit přes internet. Dotace se rozšířily také na venkovní stínící techniku, stavbu domu v nízkoenergetickém standardu nebo výměnu starých kamen. „Naší snahou je program přizpůsobovat aktuálním trendům a zpřístupňovat ho většímu počtu žadatelů,“ uvedl Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Peníze i na zateplení svépomocí

Vůbec nejvýraznější změnou, kterou podzimní novinky přinesly, je možnost zažádat o dotaci, i když zateplení domu provedete svépomocí. Neznamená to ale, že si na obvodové zdi žadatel sám připevní polystyrenovou izolaci a pak o dotaci požádá. „Na příspěvek na zateplení obvodových či vnitřních stěn domu a výměnu oken či dveří nyní dosáhnou i ti majitelé, kteří chtějí rekonstrukci svého domu provést svépomocí, samozřejmě vždy pod technickým dozorem,“ dodal Richard Brabec.

V tomto případě žadatelé mohou mezi způsobilé výdaje zahrnout faktury za materiál nebo zápůjčku nářadí i zmíněný technický dozor. Dotace na zateplení, výměnu oken a dveří může uhradit až 50 procent způsobilých výdajů.

Počítají se i slunolamy

Lidé mohou žádat nejen o příspěvek na zateplení nebo instalaci zdrojů využívajících obnovitelné zdroje, ale také na stínící techniku. „Mohou to být jak předokenní žaluzie, rolety či slunolamy. Vhodně zvolená technika má tepelně izolační schopnosti, v zimním období zabraňuje únikům tepla a šetří náklady na vytápění, v létě naopak přispívá k tomu, aby se místnosti nepřehřívaly, a tím přirozeně zlepšuje vnitřní klima místností,“ sdělil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Pokud stavebníci zvolí při zateplení domu i venkovní stínicí techniku určenou ke snížení tepelné zátěže, na metr čtvereční plochy okna získat dotaci až 1000 korun.

150 až 450 000 na novostavbu

Dotace nyní podporují vedle výstavby pasivních domů také nízkoenergetické stavby. Podmínkou je instalace rekuperace, tedy systému řízeného větrání. O příspěvek na stavbu energeticky úsporného domu je možné žádat už od října loňského roku.

Na nízkoenergetický dům mohou žadatelé získat 150 000 korun, na novostavbu v pasivním standardu 300 000 korun. Pokud navíc stavitelé pasivní dům doplní o technologie využívající obnovitelné zdroje, mohou získat až 450 000 korun.

Bonus 20 000 korun

Žádost o dotaci lze vyřídit pouze přes internet, bez posílání fyzických dokumentů. Dotace vyřizují krajské pobočky Státního fondu životního prostředí. Na webu programu Nová zelená úsporám si žadatelé mohou na on-line kalkulačce dopředu spočítat, kolik z dotací dostanou.

Program Nová zelená úsporám mohou lidé propojit i s kotlíkovými dotacemi. Pokud majitelé domů získají kotlíkovou dotaci, a navíc se pustí do zateplení nebo instalují solární systém s podporou z Nové zelené úsporám, dostanou další dotační bonus na nákup kotle ve výši až 20 000 korun. Pokud domácnosti nevyužívají kotel, ale kamna nebo krby, mohou dostat až 80 000 korun na výměnu z Nové zelené úsporám, a to bez nutnosti současně zateplit dům.

55 až 105 000 z Dešťovky

V roce 2019 pokračuje také program Dešťovka, který přispívá na zařízení zachytávající a využívající dešťovou vodu. O příspěvek mohou žádat nejen domácnosti v rodinných domech, ale také lidé trvale žijící třeba v chatách nebo chalupách.

Dotace podporují jednoduché systémy na zalévaní zahrady i sofistikovanější zařízení, která umožňují využít dešťovou vodu třeba na splachování záchodu nebo praní prádla. Podle využití se pak mění výše dotace – na zalévání mohou lidé získat podporu až 55 000 korun, na zachytávání a rozvádění vody po domě až 105 000 korun.

Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana je administrace rychlá, vše lze vyřídit na stránkách programu. „Do třech týdnů bude žadatel vědět, zda byla žádost schválena,“ uvedl Petr Valdman.

Na jímku i pro chaty

Peníze Dešťovka poskytne i těm, kteří si chtějí přebudovat například nefunkční jímku na nádrž na dešťovou vodu. Aby byl program co nejvíce přístupný, mohou žadatelé podávat žádosti s potřebnými dokumenty pouze elektronicky, přes informační systém programu nebo prostřednictvím datové schránky. Také tento program spravuje Státní fond životního prostředí.

„Nově je možné dotaci získat i pro rekreační objekty. Základní podmínkou bude doložení, že tam lidé trvale žijí. Předloží například platby za odpad a energie či prohlášení z obce,“ dodal Richard Brabec.

Dešťovka podporuje především výstavbu zadržovacích nádrží s čerpadlem nebo domácí vodárnu. Jde o opatření k zadržování vody pro zálivku zahrady, i pro splachování, a v třetím systému se přečišťuje voda z koupelen a je poté využívána na WC. „Na obyčejný sud pod okap dotace nejsou,“ upřesnil Petr Valdman.

Myslet na horší časy

Podle ministra životního prostředí je právě nyní ideální doba si o dotace říct. „Doba ekonomické prosperity nahrává tomu, aby lidé mysleli na horší časy a snížili si provozní výdaje za vytápění a ohřev teplé vody třeba odkládanými renovacemi či instalací alternativních zdrojů energie,“ sdělil Richard Brabec.

Dotace na lepší energetiku nebo vodohospodářství domácností mohou být prospěšné také podle Petra Woffa, analytika portálu KupníSíla.cz. „Příliv dotačních peněz nyní pravděpodobně vrcholí, protože často pocházejí z rozpočtu Evropské unie, jejíž další rozpočtové období – po roce 2020 – zřejmě bude pro bohatnoucí Českou republiku chudší. Takže případně využijme příležitost. Ale přitom dávejme pozor na dotační podmínky, abychom potom nebyli zklamaní, že nedostaneme proplacenou svoji investici,“ uzavřel.

Kolik a na co?

  • Program Dešťovka přispívá na zařízení na zachytávání a využívání dešťové vody. Na jednodušší systémy na zalévání zahrady lze získat až 55 000 korun, na složitější zařízení umožňující dešťovou vodou třeba splachovat WC až 105 000 korun.
  • Nová zelená úsporám uhradí až 50 procent nákladů na zateplení nebo výměnu oken. Přispívá také na technologie využívající obnovitelné zdroje. Třeba na kombinaci fotovoltaického systému a tepelného čerpadla stát přispěje až 150 000 korun. Na výstavbu úsporných domů lze získat 150 až 450 000 korun.