Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Agentura pro rozvoj Broumovska má 15 let, regionu přinesla oživení

Kraje: Královéhradecký / / ČTK / mn / 19. února 2019 0:07
Agentura pro rozvoj Broumovska má 15 let, regionu přinesla oživení

Historický pohled na klášter benediktinů v Broumově (okolu roku 1850)
Autor: Wikipedia.org / Wilhelm Kandler / PD-old

Broumov -

Nezisková společnost Agentura pro rozvoj Broumovska velkou měrou přispěla k obnově kláštera v Broumově a k oživení v pohraničním regionu. V pondělí 18. února si připomene 15 let od založení. ČTK to sdělili zástupci agentury. Vyvrcholením dosavadní činnosti spolku bylo v roce 2013 získání čtvrtmiliardové dotace z Evropské unie, díky které byla opravena velká část zdevastovaného benediktinského kláštera a celá klášterní zahrada.

"Dotaci získali benediktini, vlastníci objektu, díky kulturní, vzdělávací a manažerské práci agentury. V nových prostorách začalo fungovat Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov s rozmanitým celoročním programem," uvedla Kateřina Ostradecká ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov. Agentura zastřešuje několik organizací včetně vzdělávacího a kulturního centra.

Klášter se po rekonstrukci dokončené roku 2015 zařadil mezi nejnavštěvovanější památky v Královéhradeckém kraji. Loni broumovský klášter navštívilo více než 60.000 lidí, což bylo srovnatelné s rokem 2017, kdy byl zájem o opravenou památku rekordní.

Agentura organizuje kulturní akce, festivaly a další akce, z nichž některé již významem přesáhly hranice regionu. Například jde o festival klasické hudby Za poklady Broumovska, klavírní soutěž Broumovská klávesa nebo dvoudenní konference Broumovské diskuse. Kromě kultury a cestovního ruchu je aktivní v budování komunitní rozvojové nadace, láká na Broumovsko investory, kterým poskytuje podporu a servis, a má strategickou iniciativu pro další rozvoj regionu.

"Roční rozpočet samotné Agentury pro rozvoj Broumovska se pohybuje kolem 12 milionů korun a agentura zaměstnává přímo nebo ve zřízených či partnerských organizacích přibližně 50 lidí," řekla ČTK Ostradecká.

Benediktinský klášter, se kterým je agentura spojována, vznikl ve 14. století. Barokní podoba z 18. století je dílem Kiliána Ignáce Dienzenhofera. Klášter je národní kulturní památkou a tvoří dominantu města. V současnosti není v klášteře řeholní komunita. Pro návštěvníky je otevřen denně po celý rok. V klášteře je k vidění také kopie takzvaného Turínského plátna. V Turínském plátně byl podle církve zabalen Kristus, když jej sňali z kříže. Na světě existuje jen asi 40 kopií, broumovský exemplář patří mezi nejzdařilejší. Pochází z roku 1651 a jde o jedinou historickou kopii Turínského plátna severně od Alp. Od roku 2012 je plátno kulturní památkou. Klášter přechovává i takzvané mumie z Vamberka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)