Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výstava o barokních synagogách zahájila Chaverut ve Val. Meziříčí

Kraje: Zlínský / / ČTK / 19. února 2019 0:05
Výstava o barokních synagogách zahájila Chaverut ve Val. Meziříčí

Pozvánka na výstavu Barokní synagogy
Autor: www.artmap.cz

Val. Meziříčí -

V Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí dnes začala výstava věnovaná barokním synagogám v českých zemích. Zahájila letošní 15. ročník série programů věnovaných Izraeli s názvem Chaverut neboli Přátelství. Výstava mapuje skupinu málo známých architektonických památek českých zemí, které jsou vzácnými doklady historie a kultury tradičních židovských obcí na našem území, sdělil ČTK mluvčí Kulturního zařízení města Valašského Meziříčí Ondřej Smolka.

"Na výstavě jsou představeny nejstarší, historicky a umělecky nejcennější památky synagogální architektury 17. a 18. století v českých zemích jako jedinečné doklady historie a kultury židovských obcí předemancipačního období a současně jako zajímavý doklad působení místních uměleckých slohů, stavitelů a řemeslníků na jejich utváření a výzdobu," uvedl Smolka.

Řada synagog z daného období byla kvůli požárům, náboženské nesnášenlivosti, vypovězení či válečným konfliktům zničena. "Až na několik výjimek to jsou také nejstarší synagogy, s nimiž se můžeme v Čechách a na Moravě setkat. Ačkoli jejich původní umělecký a architektonický výraz je většinou setřen pozdějšími přestavbami, přece nám poskytují vzácný pohled do autentického prostředí života tradičních židovských obcí v minulosti," uvedl Smolka.

Výstava potrvá do 17. března. Chaverut nabídne také přednášky a besedy. Na programu je například přednáška teologa a religionisty Pavla Hoška o nejnovějším vývoji židovsko-křesťanského dialogu či přednáška Tomáše Baletky na téma významné židovské osobnosti z Valašskomeziříčska a Rožnovska. Nebude chybět beseda o cestování po Izraeli. Přijede také zástupkyně izraelského velvyslance. Chaverut pořádá město s českou pobočkou Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ).

Židovská komunita má v historii města své místo. V době, kdy ve Valašském Meziříčí fungovala synagoga, se tam k židovskému náboženství hlásila čtyři procenta obyvatel. Židé měli také podíl na rozvoji města, rodina Reichova zde založila sklářskou tradici, rodina Kohnova továrnu na ohýbaný nábytek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)