Získá fotbalová reprezentace zvučnou posilu do útoku? Český dres by mohl oblékat Němec Selke

Česká fotbalová reprezentace by mohla získat posilu do útoku. O možnosti hrát za Česko prý uvažuje německý útočník Herthy Berlín Davie Selke. Za německé áčko ještě nikdy nenastoupil, a protože jeho maminka je Češka, mohl by čtyřiadvacetiletý fotbalista obléknout právě český dres.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davie Selke v dresu Herthy Berlín.

Davie Selke v dresu Herthy Berlín. | Foto: Annegret Hilse | Zdroj: Reuters

Vysoký útočník Selke odehrál v německé Bundeslize za Lipsko, Brémy a Herthu Berlín dohromady 130 zápasů a dal v nich 35 gólů. Jeho vzorem je další německý útočník Mario Gomez, odborníci ho pro změnu přirovnávají k Miroslavu Klosemu.

FAČR zveřejnila ceny vstupenek na zápas s Brazílií, nejlevnější stojí tisícovku

Číst článek

Selkeho matka pochází z Lanškrouna, otec je zase původem z Etiopie. Za německou jednadvacítku nastoupit patnáctkrát a má stříbro z olympijských her v Riu. Jeho spoluhráčem v Herthě Berlín je český reprezentant Vladimír Darida a právě s ním mluvil o Selkem reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý.

„Oni se o tom spolu bavili v klubu a Selke říkal, že do německého áčka asi nemá takovou šanci se dostat, takže by mohl reprezentovat i nás,“ řekl Kulhavý v televizi Seznam během sobotního zápasu právě mezi Herthou Berlín a Werderem Brémy.

Německý útočník prý navíc rozumí všemu v češtině, což by samozřejmě byla jeho velká výhoda. Z vedení reprezentace se Selkem ale zatím nikdo nejednal.

V Íránu zrušili vysílání zápasu Bundesligy, problémem byla fotbalová rozhodčí

Číst článek

„Vedení reprezentace je přesvědčeno o tom, že jde aktuálně o hráče s dostatečnou kvalitou. Pokud by se tedy potvrdily informace z médií o jeho zájmu reprezentovat Česko, pak by to byl pro vedení českého týmu zcela jistě potenciální a zajímavý adept na reprezentační dres,“ řekl Radiožurnálu mluvčí fotbalové asociace Michal Jurman.

Dosud v národním dresu žádný zahraniční fotbalista nenastoupil, i když už se v minulých letech uvažovalo o udělení českého občanství třeba útočníkům Edinu Džekovi nebo Wilfriedu Bonymu. Nakonec oba reprezentují „své“ země, tedy Bosnu a Hercegovinu, respektive Pobřeží slonoviny.

Asi nejblíž měl k českému dresu Srb Vukadin Vukadinović, který před dvěma roky složil úspěšně zkoušku z češtiny a splnil i podmínku žít v Česku minimálně pět let, teď ale odešel hostovat do Turecka a v současném českém týmu by pro něj těžko bylo místo.

V jiných sportech už podobné zkušenosti mají - třeba za basketbalovou reprezentaci hraje Američan Blake Schilb, který má českou manželku, ve stolním tenise obléká český dres Dmitrij Prokopcov původem z Ukrajiny nebo Polák Sebastian Druszkiewicz závodí za Česko v rychlobruslení.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme