Za pronájem radarů ve Varnsdorfu inkasuje firma starostova známého miliony, město na ně doplácí

Reportéři ČT: Na radary ve Varnsdorfu město doplácí miliony (zdroj: ČT24)

Město Varnsdorf vedené starostou z hnutí ANO Stanislavem Horáčkem si pronajalo radary na měření rychlosti. Pro soukromou firmu jde o dobrý obchod, protože město jí už za pronájem zařízení zaplatilo přes třicet milionů korun. Samo ovšem na pokutách vybralo pouhý zlomek a firma vlastněná Horáčkovým známým od Varnsdorfu získala smlouvu bez výběrového řízení, protože vybraná částka neměla přesáhnout milion korun. Případu se věnoval David Macháček z týmu Reportéři ČT.

V severočeském Varnsdorfu jsou celkem tři místa, na kterých soukromá firma Water Solar Technology  radary měřící rychlost projíždějících aut nainstalovala. Radnice si od ní tuto techniku včetně servisu pronajímá. Následně vybírá pokuty, které by měly pronájem pokrýt a současně by městu měly vydělávat miliony do jeho rozpočtu.

To se ale zatím neděje. Zatímco firma Water Solar Technology dokázala už na pronájmu vydělat desítky milionů korun, Varnsdorf zatím počítá milionové ztráty.

„Město zaplatilo za první smlouvu, která byla ukončena, včetně DPH 21 milionů 704 korun a nějaké drobné. V následné smlouvě máme zaplatit nebo už jsme taky zaplatili, protože faktury chodí měsíčně, 12 milionů 331 tisíc korun. Zhruba,“ uvedl starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček (ANO). „Inkaso do města je v tuto chvíli 25 milionů korun. To znamená, je tam stále ještě rozpor mezi tím, co jsme zaplatili a co jsme inkasovali.“ 

Za pronájem radarů dosud město zaplatilo 33 milionů korun a na pokutách vybralo 25 milionů. Aktuálně tedy prodělává osm milionů korun, protože pokuty vymáhá pomaleji, než si firma účtuje nájemné. Kontroverze pak budí i to, že se soukromá firma dostala k zakázce za desítky milionů korun bez klasické otevřené veřejné soutěže.

„Město Varnsdorf v srpnu roku 2017 vypsalo výběrové řízení nebo veřejnou zakázku malého rozsahu do milionu korun na dobu trvání 24 měsíců. Záleží, co nastane dříve. Zakázku vysoutěžila společnost Water Solar Technology,“ uvedl zastupitel Varnsdorfu Jan Šimek (Náš Varnsdorf). „Bylo to výběrové řízení bez uveřejnění. O tom, kdo se zúčastní tohoto výběrového řízení, rozhodovalo výhradně město. Zakázku schvalovala pouze rada.“

Střecha jednoho vlastníka

„Základní podmínka byla taková, aby systém byl automatizovaný a město počáteční náklady nemělo buď žádné, nebo velmi malé,“ reaguje starosta Varnsdorfu. Podle zastupitele Šimka ovšem město oslovilo tři propojené subjekty. „Společnost Amaio a společnosti Sundeck a Water Solar Technology, které mají sídlo na stejné adrese kdesi na periferii v anglickém Manchesteru,“ upozornil.

Firma Amaio se výběrového řízení vůbec nezúčastnila, protože jako subdodavatel pracovala pro Water Solar Technology, budoucího vítěze. Firma Sundeck i Water Solar Technology se specializují především na úspory elektřiny a využívání solární energie. Obě sídlí v činžovních domech v Praze, kde nebývají jejich zástupci k zastižení. A obě mají dokonce stejného vlastníka.

„Obě dvě firmy působí na českém trhu, jedna jako právnická osoba, druhá jenom jako organizační složka, které mají zdánlivě různé vlastníky. Ale je tam jen taková přesmyčka,“ uvedl Ladislav Tyl z Vysoké školy ekonomické v Praze s tím, že jejich společným vlastníkem má být firma Optimal Trade sídlící na zmíněném manchesterském předměstí.

Se starostou se znají dvacet let

Miloš Schubert, ředitel firmy provozující ve městě radary, ovšem uvádí, že společné propojení firem Sundeck a Water Solar přes firmu Optimal Trade už neplatí. „To je historická informace. Vlastníkem Water Solar Technology jsem já jako osoba,“ sdělil Schubert.

Se starostou Varnsdorfu se podle jeho slov znají roky. „Poznali jsme se v bance,“ potvrzuje Horáček.

Radary měly představovat zakázku malého rozsahu do celkové výše milionu korun, a jen díky tomu se nemuselo uskutečnit klasické výběrové řízení. Už za dva měsíce byl limit malé zakázky ale překročený v násobcích.

„Překročilo se to téměř dvacetinásobně, když nebudu počítat částku s DPH,“ připouští starosta Varnsdorfu. Smlouva je totiž napsána tak, že za každý změřený přestupek náleží firmě od města odměna 363 korun. A přestupků bylo tolik, že to město stálo 21 milionů korun za první dva měsíce provozu.

Při základní sazbě pokuty tisíc korun jde sice větší částka do městské pokladny, ale s vybíráním pokut je město ve více než půlročním skluzu, a tak stále prodělává. Starosta uznává, že disproporce mezi milionem a skutečným nákladem je velká.

Nikdo si přitom včas nevšiml, že sjednané maximální plnění smlouvy, tedy milion korun, se už po prvních týdnech mnohonásobně překračuje. To byl přitom důležitý údaj, protože po vyčerpání milionového limitu měla být smlouva okamžitě vypovězena. Tak byly napsány její podmínky.

Klíčová data o přestupcích změřených soukromými radary ovšem nemělo město bezmála dva měsíce k dispozici. Prý to byla nečekaná chyba v zavádění celého systému. „Byly to neočekávané věci, které nikdo nemohl předpokládat,“ dodal starosta s tím, že následně se smlouva okamžitě ukončila.

Město vypsalo zakázku znovu. Miliony ale zatím inkasuje stávající dodavatel

Firma Water Solar Technology ale o svou výnosnou zakázku nepřišla. Varnsdorfská radnice s ní obratem uzavřela smlouvu novou, tentokrát už napřímo a bez milionového limitu.

„Právník, který zařizoval zakázku, doporučil udělat takzvané jednací řízení bez uveřejnění, abychom kontinuálně mohli pokračovat v měření,“ řekl starosta s tím, že nová smlouva se podepsala 12. září loňského roku. „A v této chvíli to jede v režimu jednacího řízení bez uveřejnění.“

Podle této nové smlouvy si společnost Water Solar Technology přišla do konce listopadu loňského roku na dalších dvanáct milionů korun. Dalším problémem je způsob, jakým si stanovila nájemné za radary. Pevná částka 363 korun za každý změřený přestupek. Takový způsob totiž Nejvyšší správní soud už v minulosti opakovaně označil za nezákonný.

„Smluvní nastavení, které říká, že čím více odhalených přestupků, tím větší odměna, tím větší nájemné třetímu subjektu, je něco, co judikatura dlouhodobě odsuzuje. Je možné domluvit smlouvu s třetím subjektem, ale odměna musí být nastavena nezávisle na tom, kolik radar naměří viníků,“ řekl soudce Nejvyššího správního soudu Zdeněk Kühn.

Tento způsob soudy opakovaně zakazují proto, že takové nájemné svádí k tomu, aby touha po zisku převážila nad zajištěním bezpečnosti. „Myslím si, že to v pořádku je,“ je ale přesvědčený starosta Varnsdorfu. „My se s tím rozhodnutím neztotožňujeme. Je to jedinečné rozhodnutí. Nemá s Varnsdorfem nic společného,“ oponuje i ředitel Water Solar Technology Ltd. Miloš Schubert.

Případ má prověřit antimonopolní úřad

 V současné době už měření rychlosti ve Varnsdorfu vyšetřuje policie a antimonopolní úřad zařadil smlouvy na pronájem radarů do svého plánu kontrol. Dále ministerstvo vnitra upozornilo radnici, že nájemným pro soukromou firmu, které je přímo provázané s počtem přestupků, porušuje zákon přesně tak, jak to popisují už dřívější judikáty Nejvyššího správního soudu.

Ministerstvo vnitra dospělo k závěru, že v posuzovaném případě jsou tato smluvní ujednání v rozporu se zákonem o silničním provozu.

Město Varnsdorf nyní vypsalo na pronájem radarů nové výběrové řízení, tentokrát už jako klasickou otevřenou soutěž. Než ji ale vyhodnotí, bude nájemné dále inkasovat firma Water Solar Technology.