Hlavní obsah

Vítkovice a Olomouc byly poškozeny, uznala komise rozhodčích. Jakých trestů se sudí dočkali?

Praha

Komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje potrestala rozhodčí Miroslava Petružálka a Reného Hradila za chyby, kterých se dopustili minulý týden při extraligových utkáních. Petružálkovi byla v nejvyšší soutěži zastavena činnost na dva soutěžní zápasy, Hradil bude dočasně přeřazen do nižší soutěže i s odpovídajícím finančním dopadem podle profesionální smlouvy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda komise rozhodčích Vladimír Šindler.

Článek

Petružálek ve středečním souboji Plzně s Vítkovicemi tři a půl minuty před koncem základní hrací doby udělil Ostravanům za stavu 2:2 menší trest za příliš mnoho hráčů na ledě. Jednalo se přitom o chybné rozhodnutí. V následné přesilovce vstřelil útočník Jan Kovář vítězný gól Západočechů.

„Střídající hráč, který naskočil na led, se vyskytoval v hraniční vzdálenosti od hráčské lavice, tato hranice však standard pro trestání podobných přestupků nepřekračuje a trest za příliš mnoho hráčů neměl být uložen," uznala komise rozhodčích a Petružĺakovi zastavila činnost na dva soutěžní duely.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hráči Olomouce nastupují na ledovou plochu.

Po nedělním utkání s Litvínovem, které prohrála 4:5 v prodloužení, se výroky rozhodčího Reného Hradila cítila poškozena Olomouc. Podle Hanáků neměl být dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny vyloučen za sekání Marek Laš, v následné přesilovce Chemiků pak zase podle Olomouckých rozhodčí měli potrestat zákrok obránce Vervy Juraje Mikúše na Jiřího Ondráčka. To se nestalo, Litvínov v pokračující přesilovce srovnal a v prodloužení pak skóre otočil.

Při Lašově vyloučení postupovali sudí podle komise rozhodčích správně. „Laš vyrazil protihráči hůl z ruky. Ačkoliv se jednalo o úder střední intenzity, nebyl veden na hůl protihráče za účelem získání kotouče a jedná se proto o správné vyloučení," stojí ve zprávě komise rozhodčích.

Po reprezentační pauze chyb rozhodčích přibylo

Ve druhém případu ale René Hradil pochybil, Mikúš měl dostat dvě minuty. „Jednalo se o zjevný přestupek, na který měl hlavní rozhodčí dobrý výhled a podražení mělo být jednoznačně potrestáno, přičemž bezprostředně po nepotrestaném zákroku vstřelil Litvínov vyrovnávací branku. Z pohledu komise rozhodčích je uvedené pochybení nejzávažnější, neboť ve srovnání s předchozími případy nešlo o nepřehlednou, na řešení složitou situaci," dospěla k závěru komise rozhodčích.

Hradila dočasně přeřadila do nižší soutěže i s odpovídajícím finančním dopadem podle profesionální smlouvy. „Přeřazení slouží k prověření výkonnosti rozhodčích, podobně jako to praktikují v některých případech extraligové kluby u hráčů," uvedl předseda komise rozhodčích Vladimír Šindler.

„Zatímco v předchozí části sezony jsme byli s výkony rozhodčích spokojeni, po reprezentační přestávce chybných rozhodnutí přibylo. Chceme tak dát najevo, že i rozhodčí bojují v rozhodující části sezony o delegace pro play off, stejně jako o profesionální smlouvy a působení v nejvyšší soutěži v dalších ročnících," uzavřel Šindler.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články