Žáci okresu soutěžili v matematice

19. února 2019, tiskové zprávy, přečteno: 1506×

Účastníky okresního kola Matematické olympiády hostila jako pořadatel okresních kol matematických soutěží ZŠ a MŠ Blansko Salmova, ve středu 30. ledna. Jednalo se o dvě kategorie soutěžících: žáky 5. ročníku, pro které byla účast v soutěži premiérou, a žáky 9. ročníku, většinou zkušenější, protože mnozí soutěžili již v předchozích letech.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Podle pravidel soutěže mají žáci za úkol nejen najít správné řešení úloh a odpovědět na položené otázky, ale také napsat slovní postup svého řešení, tzv. komentář. Je to hodně náročné, mnohdy ale velmi vtipné a žáky zajímavě formulované. Úlohy okresního kola nejsou vůbec snadné. Vyžadují porozumění zadání úlohy, při řešení logickou úvahu, samostatnost, představivost a schopnost rozhodování. Žáci 5. ročníku řeší během 90 minut tři úlohy, žáci 9. ročníku pak musejí během čtyř hodin řešit úlohy čtyři.

Žákům 5. ročníku ZŠ Salmovy se dařilo. Ze tří soutěžících se do skupiny patnácti úspěšných řešitelů probojoval Adam Franchi a Vítězslav Skácel. Přitom Adam Franchi obsadil vynikající druhé místo se ztrátou dvou bodů na celkového vítěze Víta Kouřila z Velkých Opatovic. Za vzornou reprezentaci školy si oba žáci zaslouží pochvalu a poděkování.

Je na místě dodat, že Matematická olympiáda je soutěž s dlouholetou tradicí. Letošní ročník je již 68. v pořadí a uskutečňuje se ve stejných termínech u nás i na Slovensku. Pokračování letošního ročníku nás čeká v dubnu, kdy budou soutěžit žáci 6.–8. ročníku.

Očekáváme, že i v těchto kategoriích se setkáme se žáky, pro které matematika je zajímavý, oblíbený, někdy i tajuplný a dobrodružný předmět.

Anna Sládková
předsedkyně Okresní komise Matematické olympiády