​Nové zabezpečení přejezdu se ve Studénce objeví v červenci

​Nové zabezpečení přejezdu se ve Studénce objeví v červenci

19.2. - Nově vyvinuté světelné bezpečnostní zařízení se u nebezpečného železničního přejezdu ve Studénce na Novojičínsku objeví v červenci. Nainstaluje ho na své náklady pražská společnost Future Product Design (FPD), která zařízení na místě tragické srážky vlaku a nákladního auta, při níž v roce 2015 zemřeli tři cestující, testovala. Řekl to ředitel firmy Vladimír Kranz. Systém tam zůstane, než vznikne mimoúrovňové křížení silnice a železnice. V roce 2020 jej má začít za 700 milionů Kč budovat Správa železniční dopravní cesty.

Připravovaný systém dokáže odposlouchávat originální drážní zabezpečení a pokud uslyší výstražný signál pro přejezd vlaku, zastaví řidiče prostřednictvím klasického tříbarevného semaforu už 150 metrů před železničním přejezdem.

Společnost už získala potřebná povolení od úřadů i policie. Její zařízení je schváleno pro české silnice. „Plánujeme, že jej ve Studénce nainstalujeme v den výročí tragické nehody. Tedy 22. července,“ uvedl Vladimír Kranz. Náklady se mají pohybovat okolo 600 000 Kč. Až vznikne mimoúrovňový přejezd, firma zařízení demontuje a nabídne za úplatu Moravskoslezskému kraji k využití na jiném místě.

Stavba mimoúrovňového křížení zahrnuje podjezd, stavbu objízdné komunikace pro kamionovou dopravu a rozšíření nedaleké křižovatky. „Zastupitelé vyjádřili souhlas s projektem,“ uvedl starosta města Libor Slavík. Podjezd by měl být pro chodce, osobní dopravu a cyklisty. Proto musí být zajištěn odklon nákladní dopravy po nové silnici.

Přejezd je rizikový z několika důvodů. V místě se kříží mimořádně vytížená železniční trať a frekventovaná silnice. Přejezd je navíc široký, protože silnici kříží čtyři koleje. Doba, po kterou blikají červená světla před sklopením závor, je proto dlouhá, úměrná času potřebnému k uprázdnění kolejiště. Právě dlouhá prodleva mezi výstrahou a sklopením závor podle odborníků svádí lidi k tomu, aby přejížděli na červenou a riskovali srážku s vlakem.

(čtk)

spinner