19.02.2019 08:17

Divadlo Alfa uvede do konce sezóny ještě tři nové inscenace

Dvě vlastní premiéry her Jako knoflík v hlavě a Cirkus zlodějů připravuje na druhou polovinu sezony 2018/19 plzeňské Divadlo Alfa. Uvede také inscenaci dětského tvůrčího studia Hanin kufřík, který bude zároveň uctěním památky Jiřího Bradyho, který před několika dny zemřel. ČTK to řekla mediální zástupkyně Daniela Vítová.

Hororová pohádka Jako knoflík v hlavě bude letošní třetí premiérou souboru, a to 4. března. Vypráví o tom, že se zlo často skrývá za nesmírně přívětivou tváří. Autorem předlohy Koralína je Neil Gaiman, populární britský autor žánrů sci-fi a fantasy. Inscenaci nastuduje hostující režisérka Linda Dušková.

Na závěr sezony, na 10. června, chystá Alfa detektivní příběh Cirkus zlodějů, inspirovaný knihou současného britského autora Williama Sutcliffa v režii uměleckého šéfa souboru Tomáše Dvořáka. Inscenaci podle knihy Hanin kufřík: příběh dívky, která se nevrátila připravila herečka Martina Hartmannová s dětmi. Vypráví o osudu Hany Bradyové z Moravy, která byla kvůli židovskému původu ve 13 letech zavražděna v koncentračním táboře. Kufřík vypátralo Tokijské centrum pro studium holokaustu. Příběh dovyprávěl Hanin bratr Jiří Brady, který jediný z rodiny holokaust přežil a celý život o něm vydával svědectví. Kniha i hra byly přeloženy do 35 jazyků a je srovnávána s deníkem Anny Frankové. Alfa ho uvede 22. března.

Po delší době bude Alfa opět spolupracovat s plzeňským Divadlem J. K. Tyla, loutkoherci se představí v opeře Iris. „Tři herci budou vodit loutku ve stylu japonského divadla bunraku. Loutka bude vyrobena v našich dílnách," řekl šéf divadla Jakub Hora.

Alfa se objeví v programech významných českých festivalů Dítě v Dlouhé, Mateřinka a Divadlo evropských regionů a v červnu vyjede na festival Puppet Metamorphosis do polského Bialeho Stoku. „V jednání je také podzimní výjezd Alfy do Japonska," uvedl Hora.

První premiérou letošní sezony byl příběh Honza. Honza? Honza!, který na motivy českých pohádek napsal a režíroval Petr Borovský. V prosinci měla premiéru inscenace Kde domov můj?, která sleduje uplynulé století od kuchyňského stolu očima jedné plzeňské rodiny. O představení je velký zájem a bylo rychle vyprodáno. Další termíny budou 21. ledna a 15. dubna. Alfa hraje nejčastěji dopoledne pro školy a školky, v sobotu odpoledne hlavně pro rodiny s dětmi a několikrát do roka nabízí i večerní představení.

http://www.divadloalfa.cz/

Autor článku: ČTK: Václav Prokš, kš