Doprava ve Vsetíně se změní, autobusy pojedou i podle začátku bohoslužeb

  16:52
Největší sídliště dostanou vlastní páteřní linky MHD, které budou navazovat na příměstské autobusy a vlakovou dopravu. Městskou hromadnou dopravu ve Vsetíně ale čekají mnohem větší změny.
Autobusová zastávka

(ilustrační snímek) | foto: Jan Zvolánek, iDNES.cz

Odjezdy spojů se plánují třeba i s ohledem na to, aby se cestující dostali včas do kostela. „Do jízdního řádu budou zapracovány spoje na bohoslužby nejrůznějších církví,“ potvrdil starosta Jiří Růžička.

Změny mají nastat už během jara. Slibují častější spoje a lepší návaznost. Radnice si kvůli efektivnějšímu fungování hromadné dopravy nechala zpracovat odbornou analýzu, z níž změny vycházejí.

Základem je vznik páteřních linek, které budou obsluhovat šestici velkých sídlišť. Ve špičkách budou jezdit v 15minutových intervalech.

V nejexponovanějších časech, které souvisí se zahájením pracovních směn, i každých deset minut. V potaz přitom brali také začátky všech směn ve firmách, které sídlí v areálu bývalé Zbrojovky. Spoje tam budou zajíždět na šestou hodinu ranní, druhou a šestou hodinu odpoledne a desátou hodinu večerní.

Areál spojí se sídlišti i takzvanými radiálními linkami, které budou vozit obyvatele z okrajových částí města. Mimo špičku se časy odjezdů prodlouží na půl hodiny. „Většina linek se v určitý čas setká na autobusovém nádraží, kde bude dostatečný čas na přestupy,“ vysvětlil dopravní inženýr z městského úřadu Miroslav Fusek.

Změny se dotknout také jízdenek. Jednorázové, které prodávají řidiči, budou nově přestupné s půlhodinovým časovým limitem. Cena se nezmění, zůstává na 12 korunách při nákupu za hotové, o dvě koruny levnější je při použití čipové karty.

Novinka se týká stávající hromadné dopravy. Vedení města ale ještě zbývá vyřešit problém s obslužností dvou sídlišť, která leží na kopcích.

Na Hrbovou se lidé dostanou jen autem nebo pěšky a zřejmě to tak zůstane i nadále. Stoupání je velmi prudké a ani prostoru mezi domy není dost na to, aby se tam mohly pohybovat autobusy.

Na Sychrov městské autobusy zajíždějí, ale jen do spodní části. Řešení bylo jedním z hlavních předvolebních témat při podzimních komunálních volbách. Zatím se ale nenašlo. Nové fungování MHD je podrobně popsané na webu města a lidé jej mohli do poloviny února připomínkovat.