Poláci zatkli bývalé manažery PKP Cargo za nákup českého AWT od Bakaly

Nákladní vlak společnosti AWT s návěsy LKW Walter mezi terminály Herne a Paskov u Hladkých Životic. Foto: Tomáš Kuchta.Nákladní vlak společnosti AWT s návěsy LKW Walter mezi terminály Herne a Paskov u Hladkých Životic. Foto: Tomáš Kuchta.

Prodej druhého největšího nákladního železničního dopravce v Česku do rukou polské státní společnosti PKP Cargo bude mít možná dohru u

Prodej druhého největšího nákladního železničního dopravce v Česku do rukou polské státní společnosti PKP Cargo bude mít možná dohru u polských soudů.

Na žádost státního zastupitelství v Lublinu bylo dnes zadrženo několik bývalých členů PKP Cargo, kteří rozhodovali v roce 2014 o nákupu české společnosti Advanced World Transport (AWT). Zadržení manažeři obvinění odmítají a vidí v zatčení politickou hru.

PKP Cargo koupilo AWT za 446 milionů zlotých v roce 2014 od firmy českého miliardáře Zdeňka Bakaly. Podle mluvčího státního zastupitelství Petera Marka vznikla PKP Cargo škoda zhruba 250 milionů zlotých (1,5 miliardy korun), protože kupní cena byla výrazně předražená o více než polovinu.

Bývalý prezident celé skupiny PKP Jakub Karnowski zadržení kritizoval: podle něj i současný premiér Mateusz Morawiecki nákup v minulosti pochválil a pro polského státního dopravce šlo o výhodnou transakci.

AWT je objemem dopravy druhým největším železničním nákladním dopravcem na české železnici. Podle posledních dostupných výsledků za rok 2017 firma prodělala 52 milionů korun.

Tagy Advanced World Transport AWT PKP Cargo Top
7 komentářů