Psí útulek město nedostaví. Kvůli sousedící střelnici by jej nezkolaudovali

  19:18
Zhruba dva miliony bude stát novojičínskou radnici stavba zvířecího útulku, který však nebude nikdy dokončen. Město muselo budování psího azylu zastavit, aby nedošlo k ještě větším škodám. Může za to vyjádření Státní veterinární správy, která radnici upozornila, že kvůli střelnici na sousedním pozemku nedá kladné stanovisko ke kolaudaci.

Už přípravu stavby, která začala loni na podzim, provázely značné potíže. Zvířecí útulek je projekt bývalého vedení Nového Jičína. 

„V roce 2012 jsme od společnosti VOP CZ koupili pozemek za účelem jeho výstavby, trvalo ale šest let, než jsme mohli se stavbou začít. Od počátku se totiž stavěli proti majitelé sousedního objektu. Museli jsme sehnat kladná stanoviska všech možných úřadů, kraje i ministerstva,“ shrnul dřívější situaci Jaroslav Dvořák, který byl až do loňských voleb starostou Nového Jičína.

„Ještě loni v prosinci jsme se na radě shodli, že v projektu budeme pokračovat. Ale v lednu přišlo vyjádření Státní veterinární správy, která nás informovala, že společnost VOP CZ obnovuje činnost střelnice a že vzniklým hlukem by docházelo k týrání zvířat, proto nám veterinární správa nevydá kladné stanovisko ke kolaudaci,“ informoval místostarosta Ondřej Syrovátka.

Město kvůli tomu muselo stavbu okamžitě zastavit. „Provoz útulku by bez kolaudace nebylo možné ani zahájit a městu by tak vznikla ještě větší škoda,“ zdůvodnil Syrovátka.

„V době, kdy nám VOP CZ pozemky prodával, počítal s útlumem provozu střelnice. Od té doby se ale situace změnila, VOP CZ začal navyšovat výrobu a loni provoz střelnice znovu obnovil,“ upřesnil Syrovátka.

Veterinární správa: Hluk by způsoboval týrání zvířat

Podle vyjádření Státní veterinární správy by hluk ze střelnice způsoboval týrání zvířat v útulku. „Přitom na psy žádné normy nejsou. Veterinární správa kvůli tomu musela nejprve celou věc konzultovat s řadou odborníků,“ uvedl místostarosta Václav Dobrozemský.

Ten nyní jedná se stavební firmou o ukončení smlouvy na zhotovení zakázky. „Nyní probíhá vyčíslení dosavadních nákladů, které budeme muset dodavatelské firmě zaplatit. Zatím je odhadujeme zhruba na dva miliony,“ informoval Dobrozemský, s tím, že psí útulek měl stát 11 milionů korun. „O využití pozemku jsme zatím nejednali a ani nehledáme jiné místo pro výstavbu útulku. To již město udělalo v minulosti a zjistilo se, že žádná další vhodná lokalita není,“ pokračoval Dobrozemský.

Střelnice v Bludovicích je schválená od roku 1994, a ačkoliv se nějaký čas intenzivně nevyužívala, její provoz nikdy nebyl přerušen a stále má platné povolení, „Předpokládáme, že letos budeme střelnici využívat častěji, jak často, to bude záležet na zkušebních, výcvikových a jiných potřebách podniku podle požadavků výroby a zakázek ve vojenské oblasti mimo jiné pro účely obrany státu,“ uvedl mluvčí VOP CZ Petr Bohuš.

Zatoulaní a opuštění psi z Nového Jičína zatím budou stejně jako dosud mířit do útulku ve Vlčovicích. Až do roku 2027 má město smlouvu s Kopřivnicí, která mu poskytuje kotce ve zmíněném útulku a péči o zvířata. Roční náklady činí asi 280 tisíc korun.