V patnácti měřil rumunský basketbalista 229 centimetrů. Prosadí se až do NBA?

V současné době je nejvyšším hráčem NBA srbský basketbalista Boban Marjanović z Philadelphie, který měří 222 centimetrů. Už brzy mu ale možná přibude konkurent, který má ještě o devět centimetrů více. Konkrétně jde o rumunského mladíka Roberta Bobroczkyho, který momentálně působí na akademii SPIRE Institute.

Tento článek je více než rok starý.

Geneva (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dosud je nejvyšším hráčem NBA srbský basketbalista Boban Marjanović

Dosud je nejvyšším hráčem NBA srbský basketbalista Boban Marjanović | Foto: Tim Fuller | Zdroj: Reuters

Drtivá většina dětí nakupuje oblečení v dětském oddělení. To se ale netýká mladého rumunského basketbalisty Roberta Bobroczkyho, který už ve svých patnácti letech měřil 229 centimetrů, a připadala na něj konfekční velikost XXXXXL. V současné době ve svých 18 letech měří 231 centimetrů.

Extremní výška byla u Bobroczkyho patrná již v útlém věku. Ještě ani neoslavil deváté narozeniny a už měřil 182 centimetrů. Rodiče měly obavy, zda se nejedná o Marfanův syndrom který spočívá v genetické poruše pojivové tkáně. Mladý Robert podstoupil na klinice v Clevelandu vyšetření, které ale veškeré obavy vyvrátilo. „Podstoupili jsme veškerá vyšetření. V Římě, Seville, Washingtonu či v Budapešti. Vše bylo v pořádku,“ napsal Bobroczkyho otec v e-mailu pro The New York Times.

Výška tak nebyla způsobena žádnou chorobou, ale pravděpodobně geny. Jeho otec Zsigmond, který je bývalý volejbalista, měří 210 centimetrů. Robert ale nešel v šlépějích svého otce a rozhodl se věnovat basketbalu.

Přesídlil do Itálie, kde začal působit v amatérském klubu AS Stella Azzurra. Díky své výšce budil velkou pozornost. Sestřih z jeho zápasů se dostal i k Bobu Bossmanovi – řediteli SPIRE Institutu.

„Viděl jsem, že má potenciál. K práci s takovými dětmi se často nedostanete,“ řekl Bossman. Následně oslovil Bobroczkyho na Facebooku a pozval ho do USA.

Bobroczky nastoupil na akademii Grand River, kde začal kromě studia i hrát. Musel dostat speciální postel a měl problém s průchodem některých dveří. „Musíš si na to zvyknout,“ řekl Bobroczky ohledně své výšky.

Poté nastoupil do SPIRE Institutu v Genevě ve státě New York, kde dodnes působí a hraje. Zároveň sní o NBA. Pro splnění snu ale bude muset překonat bolesti zad, které výška způsobuje. Důležité také bude nabrat na hmotnosti. Se svými 231 centimetry totiž váží necelých 100 kilo.

Ani tato závratná výška ale není ve světě basketbalu rekordní. Primát nejvyššího aktivního hráče drží Brit Paul Sturgess, který naposledy působil v týmu Cheshire Phoenix, jenž hraje britskou ligu. Ten měří 232 centimetrů.

Kryštof Berka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme