Zemřel Karl Lagerfeld, módní ikona, ale i hudební designér

Německý designér a umělec Karl Otto Lagerfeld (10. září 1933 – 19. února 2019), jeden z nejproslulejších módních návrhářů a výtvarníků současnosti, zemřel dnes v Paříži po krátké nemoci. Od roku 1983 působil jako tvůrce francouzského luxusního módního salonu Chanel. Dlouhodobě vytvářel návrhy italského koženého a kožešinového zboží pro italský módní dům Fendi a luxusní módu pod značkou nesoucí jeho jméno.
Karl Lagerfeld (foto Pascal Le Segretain / Getty Images)

Svět znal Lagerfelda podle jeho bílých vlasů, černých slunečních brýlí, bezprstových rukavic a košil s vysokým límcem. Slávu získal začátkem 80. let, kdy pracoval pro japonskou firmu Isetan, navrhoval úspěšnou kolekci dámského spodního prádla pro americký salon Eve Stillmann, vytvořil řadu designů obuvi pro Charlese Jourdana a kolekci svetrů pro Ballantyne.

Lagerfeld svoji tvorbou zasáhnul i do světa klasické a populární hudby. V roce 2002 byl jedním z tvůrců kostýmů pro biografický film Callas Forever režiséra Franca Zefirelliho. Mezi osobnosti populární hudby, které oblékal, patří Madonna či Kylie Minogue.

Pro divadla a operní domy začal Lagerfeld pracovat po roce 1970. Spolupracoval s divadelními režiséry, jako Luca Ronconi nebo Jürgen Flimm. Kostýmní návrhy si od něj objednávala opera milánského Teatro alla Scala, z nichž proslula zejména Ronconiho produkce Berliozových Trójanů v roce 1980. Lagerfeld spolupracoval též s festivalem v Salcburku či pařížskými operními domy.

Brahms-Schönberg Quartet, Karl Lagerfeld, Opéra Bastille 2016 (zdroj Opéra National de Paris)

V červenci 2016 uvedla Opéra de Paris na scéně opery Bastille inscenaci Brahms-Schönberg Quartet George Balanchina v režii Benjamina Millepieda, pro kterou byl Lagerfeld vybrán jako designér kostýmů a dekorací. Kostýmní výprava tehdy nadchla odbornou kritiku svými čistými černými a bílými liniemi připomínajícími Lagerfeldovu předešlou tvorbu pro firmu Chanel.

V roce 2003, kdy slavila své 150. výročí firma Steinway & Sons, oslovilo vedení společnosti právě Lagerfelda, aby vytvořil design jubilejního modelu klavíru. Lagerfeld tak navrhnul limitovanou edici nástroje THE S.L.ED, vyznačující se obdélnými geometrickými tvary a kontrastujícími plochami v červené a černé barvě.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat