Do Sparty se má v roli trenéra vrátit Václav Kotal! Stane se Bořek Dočkal letenským hrdinou?

Do Sparty se má v roli trenéra vrátit Václav Kotal! Stane se Bořek Dočkal letenským hrdinou?
KOMENTÁŘ

Dvě důležité zprávy se nyní objevily ve spojení s pražskou Spartou. První známá, že by se na Letnou měl po rozvázání své smlouvy v Číně vrátit kapitán českého národního týmu Bořek Dočkal, a druhá, poněkud utajená, že by ve sparťanském klubu měl opět působit zkušený, šestašedesátiletý trenér Václav Kotal.

Náchodský rodák Kotal jako hráč dosáhl svých největších úspěchů dosáhl právě ve Spartě, s níž v letech 1976 a 1980 coby útočník dvakrát vyhrál Československý pohár. Po ukončení své hráčské kariéry krátce trénoval FK Kolín a FK Baumit Jablonec, poté působil několik let v pražské Spartě jako trenér B-týmu a skaut.

Setkání s Hřebíkem?

Poprvé na sebe Václav Kotal výrazně upozornil v sezoně 2009/2010, když s týmem Hradce Králové, kde dřív také hrával, vyhrál druhou ligu a po sedmi letech dovedl tento klub zpět do první ligy. V následující sezoně s ním hrál odvážný fotbal a vybojoval 41 bodů, které stačily na 8. místo. I další rok dokázal tým udržet v nejvyšší české fotbalové soutěži. V červenci 2012 byl jmenován trenérem v Jablonci, ale po nepřesvědčivých výsledcích byl na jaře 2013 odvolán.

Od září 2013 vedl Zbrojovku Brno, kterou postupně herně stabilizoval a opakovaně ji dovedl k záchraně v české lize. V sezoně 2015/2016 se Brno umístilo na 6. místě, což byl nejlepší výsledek klubu od roku 2008. Smlouva trenéru Kotalovi ale nebyla po vypršení prodloužena a v červnu 2016 ve Zbrojovce skončil. Poté měl převzít českou reprezentaci do 19 let, nakonec převzal českou reprezentaci do 17 let. Vyzkoušel si i angažmá v Dynamu Moskva, kde dělal asistenta svému kolegovi a letitému kamarádovi Jaroslavu Hřebíkovi.

Nyní by se opět sešli, Hřebík působí ve Spartě jako sportovní ředitel mládeže. A Kotal, mj. expert deníku Sport, by měl mít podobně jako na začátku 21. století na starost staronové sparťanské béčko, které bude po zániku juniorské ligy působit v ČFL.

Tohle by mohl být krok správným letenským směrem, který dává logiku.

V Číně vše vyřízeno

O Dočkalové návratu do Sparty pějí média velké ódy. Dokonce jsem v Týdnu četl oslavný titulek „Návrat hrdiny“.

Tak si to shrňme. Letenští už se na začátku minulého týdne s čínským Che-nanem domluvili na podmínkách přestupu třicetiletého záložníka, který odešel ze Sparty do Číny před dvěma lety za 230 milionů korun jako druhý nejdražší hráč české ligy.

Kapitán reprezentace pak rozvázal v Che-nan Ťien-jie rozvátal smlouvu a začal jednat s pražskou Spartou. Informovala o tom agentura Sport Invest, která Dočkala zastupuje. Záložník by měl podepsat kontrakt se Spartou během tohoto týdne, aby stihnul nastoupit do nedělního prvoligového utkání s Ostravou. V pátek 22. února 2019 je v navíc v domácí soutěži uzávěrka přestupů.

„Jednání v Číně byla náročná, ale smlouva mezi klubem Che-nan Ťien-jie a hráčem byla ukončena. Bořek je v tuto chvíli na cestě zpátky do Čech, kde by měla v nejbližších dnech proběhnout finální jednání směrem k jeho fotbalové budoucnosti,“ uvedl v tiskové zprávě Viktor Kolář, šéf fotbalové sekce Sport Investu.

Dočkal už loni Che-nan Ťien-jie opustil a rok strávil na hostování ve Philadelphii Union v zámořské MLS, kde se stal nejlepším nahrávačem soutěže s 18 asistencemi. Bývalý fotbalista Slavie, Kladna, Liberce, tureckého Konyasporu a norského Rosenborgu a Sparty se již v zimě s letenským klubem připravoval.

Návrat i z rodinných důvodů

Na Letné působil Dočkal od srpna 2013, byl klíčovým hráčem a tvůrcem hry. Celkem za Spartu odehrál 146 soutěžních utkání, v nichž si připsal 32 gólů a 54 asistencí. V roce 2014 devětatřicetinásobný reprezentant pomohl klubu k zatím poslednímu mistrovskému titulu i triumfu v domácím poháru a Superpoháru.

Ve sparťanské sestavě uvolnil Dočkalovi místo záložník Nicolae Stanciu, který na konci ledna přestoupil do Al Ahlí. Saúdskoarabský klub podle médií za rumunského reprezentanta zaplatil zhruba 200 milionů korun.

Bořek Dočkal se domů vrací i z rodinných důvodů. „Občas bych chtěla umět vrátit některá životní rozhodnutí a mít tu volbu znova. A nikdy do té zatracené země nevkročit,“ proklela Čínu Bořkova manželka Kamila už dříve. Bulvár psal o tom, že v Asii neměla kámošky na poklábosení u kávy. „Nerozuměla tamní řeči a představa, že by měla pětiletého synka Samuela svěřit tamním lékařům, ji prý přiváděla k zoufalství. Přivítala hostování v Philadelphii, ale ani v Pensylvánii za velkou louží to nebylo ono. Táhlo ji to domů a teď, po dvouletém bezcílném putování světem, se jí konečně vrátí úsměv spokojené mladé ženy a dvojnásobné mamky,“ psal Blesk.

Rodinná pohoda je pro fotbalistu velmi důležitá.

Óda na Bořka

Rodinná pohoda je pro fotbalistu jistě velmi důležitá.

Ovšem i takové ódy na „hrdinu“ Dočkala se objevily na serveru Tyden.cz:

  • „Stal by se pomyslným esem v rukávu. Příchod Bořka Dočkala zpět do Sparty by ke konci přestupového období znamenal obrovskou vzpruhu. Pokud je někdo, kdo v současné krušné době může pražský tým pozvednout, pak je to on. Kvality a zkušenosti na to má.
  • Jakmile vyšla zpráva, že se klub z Letné domluvil s čínským Che-nan Ťien-jie na podmínkách přestupu Bořka Dočkala, nejedno sparťanské srdce zaplesalo. Příznivci pražského týmu totiž moc dobře vědí, jakou zbraň by do svých řad získali. Skvělého fotbalistu, reprezentanta, srdcaře, bojovníka.
  • Dočkal by mohl zalepit díru po Stanciuovi, který ze Sparty letos v zimě zmizel do Saúdské Arábie, konkrétně do Al Ahlí. Právě takzvanou pozici deset (ofenzivní střední záložník) potřebovali letenští od prodeje svého rumunského špílmachra nutně obsadit.
  • Právě Bořek Dočkal může měnící se Spartě pomoci nejen na hřišti svým geniálním fotbalovým myšlením, ale také svými zkušenostmi. Pro mladíky Plechatého, Hložka či Sáčka by měl sloužit jako učitel a snažit se pomoci jim setřást nováčkovskou nervozitu, kterou bezpochyby musejí pociťovat.
  • Sparťanská veřejnost se nyní modlí, aby se přestup podařil a idol fanoušků opět vyběhl na české trávníky. Moc dobře totiž ví, že v nynějších těžkých chvílích je právě Dočkal hráč, který sparťany může nasměrovat na správnou cestu.“

Tolik Týden.cz a Dočkalova oslava. Přílišná očekávání jsou však i pro nejzkušenější hráče nepříjemná a až příliš zavazující. Co když to nevyjde? Začnou pak natěšení fandové pískat?

Krátkodobě ano, dlouhodobě nejasné

Také se domnívám, že Bořek Dočkal hru současné Sparty zvedne. Tak jako pozvedl na podzim hru české reprezentace, kam jej zpět povolal nový trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý a udělal z něj hned kapitána. Dočkal pak nahrál na oba góly v klíčovém utkání Ligy národů v Trnavě Slovensko – Česko (1:2).

Krátkodobě to většinou funguje, ovšem z hlediska delší sparťanské perspektivy? To už si tak jistý – na rozdíl od nadšených kolegů v Týdnu - nejsem. Letos bude Dočkalovi jedenatřicet let. Přiznejme si, nikdy to nebyl žádný rychlík a „pes obranář“ už vůbec ne. Hráčů „směrem hlavně dopředu“ na Letné už nyní najdete dost: Kanga, Karlsson ad.

Dočkal je velmi inteligentní fotbalista, mluvčí týmu, umí se vyjadřovat i v médiích, ovládá dobře angličtinu. Tohle všechno může být plus, ale pro trenéry v některých případech i „minus“.

Hned po svém příchodu do Sparty, v sezoně 2013/2014, vyhrál Bořek Dočkal, co se dalo. Titul, domácí pohár, Superpohár. Ovšem pak už nic. V Číně mu to moc nevyšlo, v USA to bylo lepší, stal se nejlepším nahrávačem v základní části MLS, ovšem v play off jeho Philadelphia Union vypadla hned na začátku.

Třeba to Spartě Dočkalovi vyjde. Na jaře nejspíš ano. Dál se uvidí.

Na Letné (i v realizačním týmu českého národního mužstva) věří, že nároční fanoušci nebudou za nějaký čas po vzoru známé televizní reklamy volat:

„Dočkal, neválej se v tom vápně!“