Dnes Čtvrtek - zatazeno 11°C
Zítra Pátek - polojasno 16°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Vedení radnice Prahy 10 navrhlo rozpočet na letošní rok. Z vysokého schodku viní své předchůdce
Projedli jste, co jste mohli, vzkazují politici z vedení Prahy 10 svým předchůdcům. Ti si to pravděpodobně nenechají líbit, projednání rozpočtu na zastupitelstvu slibuje výživnou podívanou. Ilustrační foto: Byron Solomon / Freeimages.com

Vedení radnice Prahy 10 navrhlo rozpočet na letošní rok. Z vysokého schodku viní své předchůdce

Návrh letošního rozpočtu Prahy 10 počítá s příjmy 644,9 milionu, výdaji 1,416 milionu a schodkem 770,9 milionu korun. Vysoký schodek je podle nového vedení radnice (koalice Vlasta /KDU-ČSL, STAN, Desítka pro domácí, nezávislí/, Piráti a ODS) dán investicemi, které schválila předchozí politická reprezentace. Chybějící peníze radnice uhradí z úspor z předchozích let. Střednědobý výhled počítá se schodky i v následujících letech. Rozpočet musí ještě schválit zastupitelé.

Praha 10 hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Hotový návrh rozpočtu na letošní rok bude projednán příští středu finančním výborem, následně pak radními a nakonec bude předložen ke schválení zastupitelstvu městské části na jeho zasedání 25. března.

„Zdědili jsme městskou část, která si roky žila nad poměry. S jednorázovými příjmy z prodeje bytového fondu bylo nakládáno jako s neomezeným a nevysychajícím zdrojem. Mandatorní  výdaje městské části dlouhodobě rostly a o svěřený majetek se nikdo nestaral, o čemž svědčí stovky dlouhodobě prázdných bytů i nebytových prostor,“ uvedla starostka a senátorka Renata Chmelová (VLASTA).

Předchozí vedení městské části v čele se starostou Vladimírem Novákem (dříve ČSSD) podle ní loni, v době svého končícího mandátu, podepsalo smlouvy na realizaci investic v objemu překračujícím 600 milionů korun. Tyto investice bude nutné v letošním a částečně i příštím roce financovat. Jedná se například o rekonstrukci Polikliniky Malešice, domu v ulici U Vršovického nádraží, výstavbu MŠ Nad Vodovodem, rekonstrukci Kina Vzlet nebo modernizaci školní jídelny v ZŠ Hostýnská.

„Naší prioritou je co nejrychleji snížit počet prázdných bytů i nebytových prostor, ze kterých městské části v současnosti neplynou žádné příjmy. Jejich současný technický stav však pronájem často neumožňuje a proto jsme na jejich opravy vyčlenili přes 180 milionu korun,“ dodal k problematice obecního majetku místostarosta Petr Beneš (Piráti). „Každá politická reprezentace utrácí více ke konci volebního období. Naši předchůdci se ale rozhodli to roztočit ve velkém a navíc pro své investice ani nepočítali s následnými výdaji na jejich provoz. Je to nepříjemná situace, které musíme čelit omezením a seškrtáním výdajů,“ uvedl místostarosta Filip Humplík (ODS).

Jednou z kapitol již schváleného programového prohlášení je otevřenost radnice. Návrh rozpočtu je proto historicky poprvé zveřejněn na webových stránkách už pět týdnů před jeho projednáváním zastupitelstvem.

Obyvatelé Prahy 10 mají možnost uplatnit své písemné připomínky k návrhu rozpočtu nejpozději do 22. března (9.00 hodin), a to dvěma způsoby. Buď zasláním e-mailu radní pro finance a rozpočet Lucii Sedmihradské (e-mail: lucie.sedmihradska@praha10.cz), nebo prostřednictvím podatelny úřadu (Vršovická 68, Praha 10 – přízemí budovy A). Dále mohou přednést připomínky ústně při projednávání rozpočtu na zasedání zastupitelstva v pondělí 25. března.

Schválený rozpočet Prahy 10 pro loňský rok počítal s příjmy 959 milionů korun a výdaji 1,223 miliardy. V následujících letech vedení úřadu stále počítá se schodkovými rozpočty. V roce 2020 by měl být deficit zhruba 420 milionů, do roku 2024 by pak měl klesnout k hranici 160 milionů.


Autor: red

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Další články
Nahoru