Snaha odstavit Huawei se komplikuje

Snaha části politiků a bezpečnostních expertů o odstavení čínské společnosti Huawei od strategických státních zakázek v České republice se začíná komplikovat. Expertní úřad ve Velké Británii otočil a dospěl k závěru, že nejsou důvody pro vyřazení firmy z budování rychlých sítí páté generace. Podobné zprávy začínají přicházet i z Německa. Premiér Andrej Babiš přitom před pár týdny prohlásil, že postup unijních států musí být jednotný.

Ještě loni v prosinci to vypadalo docela jasně: Velká Británie se přidává k postoji USA a nepustí do sítí 5G komponenty od čínské společnosti Huawei. Na konci února je všechno jinak.

S odkazem na dva zdroje informoval list Financial Times, že britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC) nevidí riziko zneužití ze strany Huawei tak silné. A neveřejné stanovisko pro vládu proto zní: nechte Huawei, ať se na budování sítí 5G podílí.

Psali jsme:
» Mnohem víc než modrá velryba: Někdo se dívá
» Lidovci: Huawei by neměl mít přístup ke strategickým zakázkám
» Huawei na mušce

Podobné zprávy současně přicházejí i z Německa. List The Wall Street Journal v úterý na svém webu zveřejnil, že německá vláda je nakloněna tomu, aby se společnost Huawei nakonec mohla účastnit budování sítí 5G. A to ze stejných důvodů, jako Britové.

Využívání technologií telekomunikačního gigantu s sebou podle části britských i německý expertů na kybernetickou bezpečnost nese “zvládnutelné” riziko.

Ve stejný den pak české generální finanční ředitelství oznámilo, že ruší půlmiliardový tendr na provoz portálu MOJE daně, z něhož původně kvůli varování bezpečnostních expertů firmu Huawei vyřadilo. Poté, co si čínská firma stěžovala a požádala o zastavení výběrového řízení, finanční ředitelství jí vyšlo vstříc.

Po důkladné analýze a vzhledem k nejistotě dalšího procesního a právního vývoje situace se Generální finanční ředitelství rozhodlo v zadávacím řízení nepokračovat, uvedl Petr Habáň, mluvčí finančního ředitelství.

Lavírování úřadů souvisí s tím, že nezpochybnitelné důkazy o zneužívání technologií ze strany firmy Huawei doteď na stůl nikdo nepředložil.

“Bezpečnostní experti jsou většinově přesvědčeni, že existuje nezpochybnitelné riziko Huawei napojenou na čínské zpravodajské kruhy do strategických zakázek pouštět. Mimo jiné proto, že podle tamních zákonů je každá obdobná firma takové velikosti povinna spolupracovat s čínskými zpravodajskými službami. Ale jsou to politici, kdo ponesou odpovědnost za případné prohrané soudní spory, kterými firma hrozí. Takže výsledný závěr nakonec může být jiný,” popsal současný stav jeden z tuzemských expertů.

Každopádně pokud se další evropské státy rozhodnout firmu Huawei do svých zakázek dál pouštět, bylo by velkým překvapením, kdyby nakonec Česká republika zvolila jiný postup. To už ostatně naznačil i premiér Andrej Babiš, který dal před pár týdny najevo, že bude chtít, aby Česko postupovalo koordinovaně s dalšími zeměmi Evropské unie. “Je nezbytné zahájit diskusi o kybernetické bezpečnosti na úrovni všech členských států EU, neboť se jedná o globální problematiku,” prohlásil.

O tom, jak se stát chystá na Huawei, jsme psali zde.