Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Britské labouristy opustila osmá poslankyně. Údajně kvůli Corbynovu antisemitismu

Svět

  8:12
LONDÝN - Britská opoziční poslankyně Joan Ryanová opustila Labouristickou stranu. Oznámila to v úterý pozdě večer na twitteru. Ryanová je již osmou labouristkou, která stranu kvůli nesouhlasu s jejím současným vedením tento týden opustila. Stejně jako jejích osm kolegů, kteří odchod ze strany oznámili v pondělí, hodlá Ryanová zůstat členkou Dolní sněmovny.

Jeremy Corbyn v únoru 2018. foto: Reuters

Mayová odmítá odklad brexitu, Corbyn ji kritizoval za neústupnost

„Po čtyřech desetiletích jsem učinila hrozně těžké rozhodnutí, že nemohu nadále zůstat členkou Labouristické strany, a ve středu jsem ji opustila,“ uvedla Ryanová v prohlášení zveřejněném na twitteru. „Hodnoty, které mě vedly k tomu, že jsem do Labouristické strany vstoupila, jsou stejnými hodnotami, které mě vedly k tomu, že jsem ji opustila,“ dodala.

Za důvod svého rozhodnutí označila Ryanová antisemitismus, který se ve straně podle ní šíří. „Za poslední tři roky se Labouristická strana pod vedením Jeremyho Corbyna nakazila pohromou protižidovského rasismu,“ uvedla Ryanová s tím, že před zvolením Corbyna do čela strany tento problém u labouristů „prostě neexistoval“.

Joan Ryanová, která je poslankyní za londýnský volební obvod Enfield North, se stala tento týden již osmým zákonodárcem Labouristické strany, který se kvůli nesouhlasu s jejím současným vedení rozhodl z tohoto politického uskupení vystoupit. 

V pondělí hlavní britskou opoziční sílu opustilo sedm poslanců, kteří za důvod svého odchodu označili nesouhlas s přístupem šéfa labouristů Corbyna k řešení brexitové otázky a neschopnost strany zakročit proti antisemitským výpadům. Ryanová nyní bude v Dolní sněmovně součástí platformy Nezávislá skupina, kterou sedmero jejích kolegů založilo.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč