Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krotitelé duchů slaví 35 let: Jak se změnili hlavní hrdinové a kdo zemřel?

/
  • Krotitelé duchů před 35 lety a dnes
    20. února 2019 ● 09:41

    Zdá se to být sotva uvěřitelné, ale od doby, kdy se komedie Krotitelé duchů hrála v kinech, uplynulo dlouhých pětatřicet let. Tohoto výročí se z ústřední trojice (případně čtveřice, pokud se do hlavních postav počítá i Ernie Hudson, 73) bohužel nedožil Harold Ramis (†69), který zemřel v roce 2014. Jak moc se změnili představitelé hlavních rolí a co teď dělají?

  • 1.

    Bill Murray (68)

    Americký komik a držitel cen Emmy nebo Zlatý globus Bill Murray se stále aktivně věnuje své filmové kariéře. Stal se „dvorním hercem“ režiséra Wese Andersona (49), který ho obsadil do celé řady snímků, například Taková zvláštní rodinka nebo Život pod vodou. Zazářil i v povídkovém snímku Kafe a cigára Jima Jarmusche (66) nebo v romantické komedii Ztraceno v překladu Sofie Coppolové (47).

    Je otcem šesti dětí, dvou z prvního manželství s Margaret Kelleyovou a čtyř z druhého s kostymérkou filmu Na Hromnice o den více Jennifer Butlerovou.

    Bill Murray jako doktor Venkman
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Dan Aykroyd (66)

    Sympatický Kanaďan Dan Aykroyd se kromě herectví věnuje i scenáristice, produkci a hudbě. Patří mezi velké fanoušky paranormálních jevů, a tak není divu, že právě ke Krotitelům duchů společně s hereckými kolegy Haroldem Ramisem a Rickem Moranisem napsal scénář. Celý život hrál především v komediích, například v Krásné mimozemšťance, Casperovi, Blues Brothers nebo Prokletí žlutozeleného škorpiona režiséra Woodyho Allena (83). Roli Raye Stantze už mu ovšem nikdo neodpáře.

    V osobním životě má štěstí. Se svou manželkou Donnou Dixton je už od roku 1983 a mají spolu tři krásné dcery.

    Dan Aykroyd jako Raymond Stantz
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Harold Ramis (†69)

    Harold Ramis byl americký scenárista, režisér, producent, herec a komik, a také hrdý patriot z Illinois. Jeho nejznámější rolí byl doktor Egon Spengler v obou dílech komedie Krotitelé duchů, k těmto filmům napsal i scénář. Scénář napsal i ke komedii Na Hromnice o den více, ve které si zahrál jeho kamarád Bill Murray, a byl za něj oceněn cenou BAFTA.

    Ženatý byl za svůj život celkem dvakrát a měl tři děti, dceru Violet a syny Juliana a Daniela. Od roku 2010 bojoval s žilní trombózou. Kvůli zákeřné nemoci přestal chodit, což se později musel znovu učit. Jenže i když se zdálo, že jsou zdravotní problémy zažehnány, o rok později se vrátily, a v roce 2014 vydechnul v kruhu rodinném naposledy.

    Harold Ramis jako doktor Egon Spengler
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Sigourney Weaverová (69)

    Sexy Dana Barrettová v podání Sigourney Weaverové učarovala nejednomu muži, přesto však celý život strávila po boku jenom jednoho jediného, Jima Simpsona. S ním uzavřela manželství v roce 1984 a dala mu jednu dceru jménem Charlotte.

    Sigourney, jejíž skutečné jméno zní Susan, se stala typickou představitelkou silných ženských postav, a to nejen v legendární sci-fi sérii Vetřelec, ale například v životopisném snímku Gorily v mlze, sci-fi komedii Galaxy Quest nebo v Oscarovém filmu Jamese Camerona (64) Avatar. Může se pochlubit několika Zlatými glóby a cenou BAFTA za drama Ledová bouře.

    Sigourney Weaverová jako vášnivá Dana Barrettová
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Ernie Hudson (73)

    Usměvavý černoch Ernie Hudson má na kontě řadu rolí, ale Krotitelé duchů a jeho role Winstona Zeddmora patří mezi jeho nezajímavější zářezy ve světě kinematografie. Objevil se také v celé řadě seriálů, například v Městečku Twin Peaks, 13. okrsek nebo Grace a Frankie, ovšem nikde nijak výrazněji nezazářil, a tak stále žije ze svého úspěchu s Ghostbusters neboli Krotiteli. Velice často se vyskytuje na zahraničních Comic Conech, kde se, samozřejmě za nemalý peníz, fotí s fanoušky a podepisuje jim své fotky.

    Ženatý byl dvakrát a má čtyři děti.

    Ernie Hudson jako Winston Zeddmore
    Autor: Profimedia

  • 6.

    Rick Moranis (65)

    Drobný Kanaďan Rick Moranis měl poměrně slušně rozjetou kariéru komediálního herce. Zazářil nejen v Krotitelích duchů, kde ztvárnil roztomile popletého Luise Tullyho, ale například v muzikálové komedii Malý krámek hrůz, hraných Flintstonech nebo sci-fi parodii na Hvězdné války jménem Spaceballs (u nás kdysi vysíláno v televizi pod názvy Války hvězd naruby nebo Vesmírná tělesa).

    Vše se změnilo poté, co mu zemřela manželka Anne na rakovinu prsu. Tehdy se rozhodl věnovat především svým dvěma dětem a v žádném jiném hraném filmu se již neobjevil. Odmítl i účast v rebootu Ghostbusters v roce 2016.

    Rick Moranis ztvárnil ustrašeného účetního Louise Tullyho.
    Autor: Profimedia

  • 7.

    Krotitelé duchů 3

    O natočení třetího dílu těchto populárních komedií z roku 1984 a 1989 se několik desítek let hovořilo, místo regulérního pokračování se ale diváci v roce 2016 dočkali rebootu s ženskými hrdinkami. Ten ovšem komerčně propadl. Sice se v něm objevili všichni přeživší herci z původních filmů v malých štěcích, ale fanoušci původní série z tohoto filmu nebyli nikterak nadšeni.

    V roce 2020 by k opravdovému pokračování mělo přece jenom dojít, režie se totiž chopí syn původního režiséra Ivana Reitmana, Jason Reitman (41). Ten stojí za úspěšnými komediemi, jako je Juno, Děkujeme, že kouříte nebo Lítám v tom. Příznivce legendárních Ghostbusters zatím namlsal atmosférickým teaserem…

    Fotogalerie
    36 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy