skupina lidí

Politika plná nevychovanosti a útoků. Ke komu má pak naše generace vzhlížet?

Mladým chybí vzory, zejména ty pozitivní, řekla v červnu minulého roku pro organizaci Hatefree Hana Mathauserová, ředitelka Divadla 21. Právě proto podle ní v naší generaci dochází k větší míře radikalizace a menší společenské angažovanosti. My bychom přidali ještě neschopnost uvědomit si odpovědnost za naše slova a činy. Můžeme se tomu ale divit?

Doba, kdy občané vzhlíželi například k Václavu Havlovi, Tomáši Garriguovi Masarykovi, bratrům Čapkům nebo k Boženě Němcové, je pryč. Dnes samozřejmě máme sportovce typu Jaromír Jágr, Ester Ledecká, a opomenout nemůžeme ani blogery a youtubery. Takového Jirku Krále obdivuje jistě nejeden teenager. Jenže tyto osobnosti slouží jako vzor zejména k rozvoji našich dovedností, neinspirují nás k zastávání určitých morálních hodnot, hájení práv menšin nebo alespoň k nepatrnému zájmu o současné dění, účasti u voleb…

veřejnoprávní média - foto
life
#komentář: Nás nevyhubíte. Rozhodnutí studovat žurnalistiku je důležitější než dříve
11. 10. 2018
2 minuty o žurnalistice

Místo toho veřejně vystupují lidé naprosto opačného ražení - ministři a docenti, kteří opsali své diplomové práce, politici, kteří se nechají uplatit nebo zneužívají systém dotací. Stále více státníků si zvyklo lhát nebo minimálně říkat zavádějící informace a neuvádět je na pravou míru.

Útoky na novináře a některé národnostní menšiny už také nejsou výjimkou. Hřebíček tomu minulý týden nasadil předseda strany Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD) Tomio Okamura. Na otázku reportérky Respektu Ivany Svobodové: "Pane Okamuro, mohu se vás na něco zeptat?" odpověděl: "Z vás je mi na zvracení, vy jedna zoufalkyně, vy se vždycky doma ráno vyzvracejte a možná najdete nějakýho pořádnýho chlapa." Nejenže se z veřejného života začíná vytrácet slušné vychování, politici začínají neomaleně nabádat i k bulimii. Na základě jednoho výroku může toto tvrzení znít nadsazeně, přiznáváme. Obzvlášť v situaci, kdy je poměrně jasné, že pan Okamura týdeník Respekt příliš v lásce nemá a nijak se s tím netají.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Co bude dál?

Vezměme si ale dobu, v níž žijeme. Vyumělkované a vyphotoshopované fotky vyhublých postav nás obklopují prakticky všude - na internetu, sociálních sítích, v časopisech, filmech… Tlak společnosti je obrovský. Vždyť podle zjištění Radiožurnálu skončilo loni v nemocnicích o třetinu více pacientů s poruchami příjmu potravy než před sedmi lety.

Jak si tedy může někdo s takovým dosahem, jakému se panu Okamurovi dostává, dovolit říct tato slova? Co potom můžeme očekávat od další generace, která bude u moci - té naší? Vždyť už teď se postupně veškerá tabu stírají. Navíc poté, co i na půdě Poslanecké sněmovny zazněla výzva o vyřízení účtů "venku".

Co přijde příště? Výhružky smrti?

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější