Čokolády, večeře, celebrity. Netflix za oscarovou kampaň utratil víc než za film Roma

Reuters Kultura Reuters, Variety.com, Kultura
20. 2. 2019 11:13
K získání ceny Oscar pro film roku nestačí natočit nezapomenutelný snímek. Jeho autoři musí také investovat miliony dolarů do reklamy, platit hercům cestovné, kadeřníky či make-up a všemi možnými způsoby svůj snímek propagovat na správných místech.
Mexická herečka Yalitza Apariciová na snímku z Romy.
Mexická herečka Yalitza Apariciová na snímku z Romy. | Foto: Netflix

V noci z neděle na pondělí budou uděleny 91. Oscary, tedy ceny americké Akademie filmového umění a věd. O přízeň jejích zhruba 8000 hlasujících členů v těchto dnech usilují různá filmová studia. Firmami, které nejvíc investují do propagace svých děl, jsou zřejmě Netflix a Warner Bros.

Snímek z Romy.
Snímek z Romy. | Foto: Netflix

"Prostě musíte utrácet peníze," potvrzuje Matthew Belloni, editor oborového časopisu Hollywood Reporter. "Musíte potřásat rukama. Musíte umět pojmenovat, jaké má váš film poslání. Musíte se k těm lidem umět dostat, ujistit se, že vás akademici znají a že vašemu filmu věří," popisuje Belloni základní pravidla takzvané oscarové kampaně.

Vítězi se investice vyplatí. Oscar pro nejlepší film znamená zaprvé vyšší tržby, zadruhé studiu zvyšuje prestiž, což může přilákat herce nebo investory k budoucím projektům.

Oscarová kampaň je vedena vždy zhruba od prosince do půlky února. Herci, režiséři, producenti i scenáristé navštěvují co nejvíc obědů, projekcí, recepcí nebo panelových diskusí a mnozí několikrát týdně cestují mezi New Yorkem a Los Angeles, aby poznali co nejvíc hlasujících akademiků.

Studia do kampaně zapojují nejen herce, kteří ve filmech účinkují, ale často také jiné celebrity - například Netflix uspořádal projekci svého kandidáta, snímku Roma, za účasti Angeliny Jolieové, Diega Luny nebo Charlize Theronové.

Ani jeden z těchto herců v Romě neúčinkuje. Protože filmu ale hvězdné tváře chybí a představitelka hlavní role, pětadvacetiletá Mexičanka Yalitza Apariciová, je širší veřejnosti stále málo známá, Netflix se tento handicap snaží vyvážit dodatečně.

"Hollywood je pokrytý billboardy s tváří Yalitzy Apariciové, každou chvíli se koná nějaké akce na podporu Romy a mnoho vlivných lidí z oboru dostalo těžkou knihu o filmu, kterou vydalo nakladatelství Assouline a která stojí 175 dolarů," popisuje Kyle Buchanan v deníku New York Times.

Podle něj si Netflix některé taktiky vyzkoušel již před lednovým udílením cen Zlatý glóbus, o nichž hlasují nikoliv akademici, nýbrž zahraniční filmoví kritici akreditovaní v Hollywoodu. Ti od Netflixu dostali například tradiční čokoládu z mexického státu Oaxacan s dopisem od herečky Apariciové nebo plakát z filmu podepsaný režisérem Alfonsem Cuarónem.

Samozřejmě nelze změřit, jestli to na kritiky mělo vliv - ale Roma nakonec obdržela dva Zlaté glóby, jeden za režii a druhý pro nejlepší cizojazyčný film.

Režisér Alfonso Cuarón se dvěma Zlatými glóby za Romu.
Režisér Alfonso Cuarón se dvěma Zlatými glóby za Romu. | Foto: Reuters

Nyní je ale v sázce ještě víc. Roma, která byla nominována na deset Oscarů, by se mohla stát prvním dílem jakékoli streamovací služby, které kdy na nejznámějších amerických filmových cenách uspělo.

Čelí však hodně překážkám. Filmový průmysl se ke streamovacím službám dlouhodobě staví nedůvěřivě. Mnoho řetězců kin v USA odmítlo Romu promítat a akademici mohou mít pocit, že kdyby hlasovali pro Romu, a potažmo tedy Netflix, sami si tím pod sebou podřezávají větev. Kromě toho je Roma mluvená směsí španělštiny a lokálního indiánského nářečí. A ještě se jedná o černobílý, umělecký film.

Zřejmě kvůli všem těmto důvodům Netflix na oscarovou kampaň Romy už teď utratil zhruba 25 milionů dolarů, jak napsal oborový časopis Variety. "Je to nejdražší oscarová kampaň od dob snímku The Social Network z roku 2010," konstatoval také server Fastcompany.com.

To znamená, že Netflix už na propagaci Romy vynaložil víc než za výrobu filmu samotného - podle dostupných údajů měla Roma rozpočet 15 milionů dolarů.

Roma je nenápadný film, přesto plný nezapomenutelných scén. | Video: Netflix

Za Netflixem v ničem nezaostává konkurenční studio Warner Bros., které propaguje svůj muzikálový film Zrodila se hvězda. Za jeho oscarovou kampaň zatím studio utratilo lehce pod 20 milionů dolarů, píše server Variety.com.

Část z těchto peněz pokryla cestovné herce a režiséra Bradleyho Coopera, který soukromým letadlem zamířil na propagační akce v New Yorku, Los Angeles a Londýně.

Bradley Coooper, tvář a režisér filmu Zrodila se hvězda.
Bradley Coooper, tvář a režisér filmu Zrodila se hvězda. | Foto: Reuters

Většina financí investovaných do oscarové kampaně putuje do on-line inzerce na Facebooku nebo na webech, které pokrývají dění v Hollywoodu. Některé reklamy ale cílí také na širší publikum a dodatečně ho vybízí, aby se na film nominovaný na Oscara podívalo.

Například televizní reklama na Romu, která byla nedávno odvysílána v reklamní pauze populárního nedělního ranního pořadu televize CBS, podle serveru Indiewire.com stála Netflix zhruba 170 tisíc dolarů. Jindy si Netflix pronajal luxusní restaurace Spago v Los Angeles nebo The Pool v New Yorku, kam následně zval akademiky.

Warner Bros. se svým konkurenčním titulem Zrodila se hvězda zvolili jinou taktiku. Studio pronajalo dobře viditelnou reklamní plochu na Sunset Stripu, tedy části ulice Sunset Boulevard mezi Los Angeles a Beverly Hills v západní části Hollywoodu. Na billboardu se teď skví obří fotka Ally, postavy, kterou ve Zrodila se hvězda ztvárnila zpěvačka Lady Gaga.

Jde o přesnou kopii billboardu, který se vyskytuje v samotném filmu, a vypadá tak jako propagace fiktivní pěvecké hvězdy.

V letošní oscarové kampani studia zkouší i méně zavedené taktiky, konstatuje Marc Becker, ředitel agentury The Tangent Agency, která hollywoodským studiím vymýšlí PR kampaně.

"Každý se přízeň akademiků vždy snažil získat pořádáním večeří a recepcí," poznamenává Becker. "Teď se studia snaží akademiky vtáhnout do svého světa."

Například videotéka Netflix v prosinci uspořádala takzvaný "den zážitků s Romou", kde akademiky provedla výstavou oděvů a rekvizit z natáčení, dovolila jim strávit mnoho hodin v přítomnosti štábu, zajistila oběd i občerstvení, rozdala samolepky a nakonec účastníky vyfotila, jako by sami účinkovali v jedné ze scén Romy.

Tchajwanský turista se zapisuje před přehlídkou domu v Mexico City, kde byla natočena Roma.
Tchajwanský turista se zapisuje před přehlídkou domu v Mexico City, kde byla natočena Roma. | Foto: Reuters

Průběh tohoto dne ve své reportáži popsal deník New York Times, podle nějž akci vymyslela odbornice na marketingovou strategii Lisa Tabacková. Tu Netflix zaměstnal už v červenci, aby mu pomohla získat Oscara pro Romu.

Tabacková v minulosti pracovala v Miramaxu pro producenta Harveyho Weinsteina a podílela se na oscarových kampaních filmů Králova řeč, The Artist nebo Spotlight, které nejprestižnější hollywoodskou sošku skutečně získaly.

Podle New York Times je dost možné, že angažmá Tabackové se Netflixu vyplatí - před nedělním udílením Oscarů je právě Roma nyní považována za mírného favorita na zisk sošky pro film roku.

Kromě Romy od Netflixu a Zrodila se hvězda od Warner Bros. jsou na Oscara nominovány snímky Zelená kniha a BlacKkKlansman, které vyrobila společnost Comcast, dále Bohemian Rhapsody a Favoritka od 21st Century Fox, Vice od studia Annapurna Pictures a Black Panther od Disneyho.

Mexická herečka Yalitza Apariciová, hvězda Romy.
Mexická herečka Yalitza Apariciová, hvězda Romy. | Foto: Reuters

Ten se podle Matthewa Belloniho z časopisu Hollywood Reporteru během oscarové kampaně snažil změnit to, jak odborná veřejnost film Black Panther vnímá. "Docílili toho, že lidé už ho neberou jako běžný, superhrdinský komiksový film, nýbrž seriózní umělecké dílo oslavující černošskou kulturu," podotýká Belloni.

Také Disney svůj film propaguje s pomocí známých tváří. Ve druhé polovině prosince před více než stovkou hlasujících akademiků na galavečeru v Hollywoodu vystoupila populární americká moderátorka Oprah Winfreyová a řekla, že Oscara pro nejlepší film by měl získat právě Black Panther, jak popsal deník Hollywood Reporter.

 

Právě se děje

Další zprávy