Česko jako evropská brána „perníkové stezky“. Drogy z čínských varen tudy míří dál na Západ

Napsal/a Sinopsis 20. února 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Po přímých leteckých linkách z Číny minulý týden do Česka dorazily dvě zásilky za miliardu korun – tři tuny látky na výrobu drog. Čína se stala nejen světovou výrobnou běžného průmyslového zboží, ale také syntetických drog a látek na jejich přípravu. A Česko by se mohlo stát vstupní branou na „perníkové stezce“.

Podle serveru Novinky.cz byl látkou zabavenou na ruzyňském letišti methyl-glycidát (PMK glycidát). Zásilka zabaveného zboží z Číny nesla oficiální označení celulóza. Až následná prohlídka odhalila, že o papírový polotovar nejde.

iRozhlasu to řekla mluvčí pražského celního úřadu Ivana Kurková. Podle ní se nalezená látka používá k výrobě amfetaminů, ke kterým patří například droga zvaná speed nebo pervitin. Ředitel pražského celního úřadu Josef Vachtl uvedl, že Česko zřejmě nebylo cílovou zemí těchto látek.

Zatím jde o první podobný nález. Jak už ale v roce 2014 upozornil Europol, na území Evropy fungují drogové gangy, které dovážejí zboží právě z Číny. Jeden z nich tehdy policisté odhalili.

Klíčoví hráči této organizované skupiny zajišťovali dodávky PMK glycidátu a APAANu z Číny, a to přes Rumunsko a další země EU, do Nizozemí, kde je drogoví dealeři zpracovávali a prodávali.

Vyšetřování přivedlo policii na stopu osmi významných členů zločinecké sítě, která v Evropské unii působila několik let. Úřady v Rumunsku, Rakousku a Nizozemsku zajistily během této operace 600 kg APAANu a 425 kg PMK glycidátu smíchaného s piperonalem.

Z takového množství by se dalo vyrobit přibližně 1,5 milionu pilulek MDMA (tzv. extáze) a 400 kg amfetaminu. Na asijské výrobny syntetických drog a jejich polotovarů v minulosti upozorňoval i Úřad pro kriminalitu a drogy OSN / UNODC:

Pilulky jsou až třikrát silnější

Jedna třetina světové produkce ATS – amfetaminu a polovina metamfetaminu zabavená v roce 2010 podle něj pocházela z východní a jihovýchodní Asie. Významné množství ATS se nezákonně vyrábělo v Číně, Myanmaru a na Filipínách.

Na čínské výrobny syntetických drog a prekurzorů, tedy jakýchsi polotovarů – látek, které je ještě třeba chemickou reakcí proměnit na samotné drogy – upozorňují řadu let i média. Několika novinářům se podařilo dostat k čínským zprostředkovatelům nebo samotným majitelům varen. Například novinář Mike Power a jeho tým pronikl k „chemikům“ v Chang-čou:


MAPA ČESKÉ JUSTICE od HlídacíPes.org

ZEMAN útočí na nezávislost soudů. Je justice připravená na podobné ataky?


Ten popsal, jak funguje výroba a distribuce drog, která začíná v laboratořích na předměstí Šanghaje, vede přes „chemiky“ MDMA a drogové dealery v Holandsku, Belgii a Rusku, až hluboko dovnitř serotoninových receptorů v mozku desítek milionů návštěvníků klubů.

Za posledních sedm let se navíc síla těchto „pilulek“ zdvojnásobila až ztrojnásobila (podle Evropské zprávy o drogách se mezi lety 2006 a 2016 zvedlo dávkování MDMA v extázi od 100mg/tabletu na 238mg/tabletu). Dnes si podle Powera (mj. autora kniha Drugs 2.0) musíte dát jenom polovinu, pokud si chcete zapamatovat prožitou noc – nebo ji alespoň přežít.

Může za to narůstající výroba a tím i konkurence. V Číně (ale také v Indii) se v současnosti nachází největší laboratoře na světě. Tedy výrobny s největší produkcí těchto prekurzorů pro syntetické drogy. A skvěle funguje i distribuce.

Látky, které nejsou na seznamu

Jak Powerovi potvrdila čínská dealerka, ověřené mají cesty po moři a námořní přístavy v Polsku a dalších evropských zemích. Jak ale dokazuje nedávný český případ, někteří se nebojí hledat ani rychlejší dopravní cesty – letecké linky.

Právě Čína nebo také Indie jsou podle vedoucího Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti ČR Viktora Mravčíka častým zdrojem nových látek pro výrobu drog, nebo přímo nových drog:

„Imitují svou strukturou a účinky nelegální drogy. Jsou to například látky podobné amfetaminům či uměle vytvořené kanabinoidy a opioidy, tedy drogy napodobující látky získávané z konopí a makovic. Na rozdíl třeba od hašiše nebo heroinu ale tyto nové látky často ještě nejsou na seznamech zakázaných látek, čehož překupníci využívají k obcházení protidrogových zákonů,“ řekl Mravčík.

Postupně se však podle něj i tyto chemikálie dostávají pod mezinárodní a národní kontrolu. Amfetamin, slangově známý jako speed, patří k podobnému typu syntetických drog jako metamfetamin, pro který se v Česku užívá název pervitin.

Amfetamin se ale na tuzemském trhu kvůli dominantnímu postavení pervitinu příliš neobjevuje. V jiných evropských zemích je naproti tomu amfetamin druhou nejpopulárnější drogou po marihuaně a představuje jednu z nejproblematičtějších syntetických drog.

Novinka na trhu: „Sůl do koupele“

Informace reportéra Mika Powera potvrzují i novináři Guardianu, kteří objevili špinavou laboratoř na okraji Šanghaje. Tam zase údajně umějí vyrobit vše, především alternativy pro již zakázané látky na výrobu drog, aby tak obešli úřady:

Stále více takových látek zaplavuje každoročně trh: od roku 2009 se podle zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) zvýšil počet druhů a dostupnost těchto drog.

Nárůst označilo centrum za „bezprecedentní“. Nové látky se stále objevují jak v Evropě tak i v USA. Agentury pro kontrolu drog už kategorizovaly více jak 400 druhů těchto látek, připomíná EMCDDA.

Nebezpečnou (nejen) čínskou produkcí jsou také tzv. nové psychoaktivní látky (NPS), často prodávané jako „legální drogy“ nebo „koupelové soli“. To se týká nejen USA, ale i Evropy.

EMCDDA v roce 2017 identifikovala na 670 nových druhů psychotropních látek, které nepodléhají mezinárodní drogové kontrole. Na obalech sice často bývá, že neslouží k lidské spotřebě, ale jsou běžně dostupné, a člověku mohou být až smrtelně nebezpečné.

V USA jsou tím úplně největším drogovým problémem opiáty. Donald Trump kvůli tomu dokonce v roce 2017 vyhlásil celostátní zdravotní krizi. Ta začala již v devadesátých letech kvůli snadnému přístupu k silným lékům proti bolesti na recept. Už v roce 2010 měly tyto drogy na svědomí více úmrtí než dopravní nehody, kokain a heroin dohromady.

A před třemi lety přišla novinka – silné syntetické opiáty jako fentanyl nebo karfentanil. V roce 2016 stály za třetinou všech úmrtí z předávkování – tedy 19 413 lidí (podle jiných dat dokonce 28 466).

Většina těchto syntetických drog, především fentanyl, je známa mezi uživateli pod přezdívkou China girl či China White, a to proto, že pocházejí většinou z Číny. Proti této hrozbě se nově postavil senátor Charles Schumer, a prosazuje tzv. Zákon o zákazu fentanylu:

Nejvýše postavený demokrat v Senátu tvrdí, že za současný stav je odpovědná Čína a jeho návrh zákona sankcionuje laboratoře a další obchodníky, kteří exportují fentanyl do Spojených států.

Návrh zákona, který senátor Schumer představil, pravděpodobně přispěje k dalšímu napětí mezi USA a Čínou.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)