Děti z ostravských základních škol vyrazí na Knižní festival zdarma

20/2 2019

Společnost Černá louka pořádá od 1. do 3. března první ročník Knižního festivalu Ostrava. Návštěvníky čeká bohatý třídenní program a 70 vystavovatelů.

Děti z ostravských základních škol vyrazí na Knižní festival zdarma

Na prvním ostravském Knižním festivalu se představí 70 vystavovatelů. Ilustrační foto: René Stejskal

Výstavní pavilon A na Černé louce ožije prvním ročníkem Knižního festivalu Ostrava.  Sedm desítek Českých vydavatelství a knižních domů na něj přivezou své nejzajímavější knižní tituly, novinky a bestsellery. Součástí víkendové akce budou výstavy a setkání s autory. Na třech různých scénách se uskuteční debaty, přednášky a besedy. Zdarma se festivalu zúčastní školní děti. Nabídku na bezplatné vstupenky na páteční program rozeslalo město Ostrava v první polovině února do 92 ostravských základních škol.

„Pravidelné čtení rozvíjí osobnost dítěte a já doufám, že se mezi návštěvníky festivalu najdou noví mladí čtenáři.  Pro školáky máme 1500 volných vstupenek a v současné době je zarezervovaná asi desetina z tohoto počtu. Věříme, že ostravské základní školy využijí naši nabídku a vstupenky pro děti objednají,“ řekla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová s tím, že páteční dopolední program je zaměřen právě na školáky.

Školy, které mají zájem o účast na festivalu, se zaregistrují přímo na webu www.map.ostrava.cz.

V nabídce pátečního programu je navíc 6 tematických přednášek, které jsou určeny pro 1. i 2. stupeň základních škol:
Arnošt Vašíček: Planeta záhad, pro 6. – 9. třídy, 10:15 - 11:05 hod.
Bohdan Boboking Volejníček: Život a dílo J. R. R. Tolkiena, pro 8. – 9. třídy, 11:15 -12:15 hod.
Jiří Walker Procházka a Klára Smolíková: Viktorka a její vesmírná dobrodružství, pro 1. stupeň
Jiří Walker Procházka a Klára Smolíková: Komiksy hravé i dravé, pro žáky 2. stupně
Alena Vorlíčková: Pohádková dílna: Zakletý zámek, pro 1. stupeň
Alena Vorlíčková: Pohádková dílna: Cesta a její cíl, pro žáky 2. stupně
V současné době jsou volná místa pouze na Planetu záhad a Život a dílo J. R. R. Tolkiena. Kapacita všech přednášek je 360 míst.

Součástí programu na Knižním veletrhu jsou workshopy, herní zóna, čtení knížek s organizací Celé Česko čte dětem nebo výroba knižních záložek. V odpočinkové zóně budou k dispozici knihy ke čtení z projektu Knihovny Města Ostravy Druhý život knih.

Knižní festival nabídne tři různé scény. Tu první s názvem Voices of Freedom připravuje Černá louka s Centrem PANT. Tematicky bude rozdělená do třech okruhů a věnovat se bude 30letému výročí od samotové revoluce v roce 1989.

Páteční program bude věnován sci-fi, fantasy a komiksům. Sobota bude zaměřena na nová média a nové komunikační kanály - blog, youtube a Instagram, propagandu, fake news a dezinformace. Neděli zakončí lidská práva a svoboda, jejichž dodržování je běžnou součástí životů pouze v některých zemích.  Své zkušenosti budou předávat váleční a zahraniční zpravodajové -  Karel KOVY Kovář, Erik Tabery, František Kotleta, Markéta Kutilová a Lenka Klicperová.

Na Nakladatelské scéně budou prezentovány novinky a autoři.  Návštěvníkům se představí např. Margit Slimáková, Dominika Gawliczková, Bohdan Volejníček alias BoboKing a další. Komorní scénu zaplní scénická čtení, recitování, autorská čtení či speciální workshopy.

Na Knižním veletrhu se budou prezentovat např. tato nakladatelství: Albatros Média, MOBA, Host, JOTA, Knihcentrum.cz, Bookmedia, Audioteka.cz, Portál, Mladá fronta, Meander, Epocha, Olympia, Slovart, Domino, Mystery film, Hejkal, Albi, platformu Pointa Publishing a Protimluv.

V minulosti se v Ostravě konaly knižní veletrhy. „Knižní festival je přibližně čtyřikrát větší a návštěvníky čeká pestrý program i festivalové slevy na knihy. Těší mne, že po 19 letech konání v Praze se vyhlášení cen Český bestseller přestěhovalo do Ostravy. První festivalový večer budou vyhlášeni a oceněni nakladatelé i autoři knižních novinek, které se v uplynulém roce staly neprodávanějšími v síti Knihcentrum,“ uvedl ředitel pořádající společnosti Černá louka Jan Šumbera.