Hlavní obsah

Vila stavitele Zeizingera dominuje okolní krajině, obyvatelům poskytla i vyhlídkový prostor

Novinky, Text: Jana Laubová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlavská vila stavitele Vinzenze Zeizingera ze začátku 20. století se stala jedním z nejlepších objektů z letní kolonie v jihlavské městské části Lesnov. Vzniklá stavba si až do dneška na první pohled udržela dominantní postavení v krásné krajině. Obyvatelé měli k dispozici dřevěnou verandu s přistavěnou věží s nepostradatelnou vyhlídkou.

Foto: Jiří Podrazil, archiv publikace Slavné vily kraje Vysočina

Vila s adresou: Jihlava-Lesnov, Smrčenská 111, čp. 3421

Článek

Podobně jako okolní stavby vilu charakterizoval důraz na svislost, což umožňovalo výhledy do okolí. Fasádu dekorovalo kyklopské zdivo v přízemí s plastickým efektem v patře věže, jinde bílá omítka s pásem kachlového obkladu.

Malebnost celému objektu navíc dodávaly štíty s přiznanými trámy i řezbářský dekor verandy a vyhlídky. Všechny dřevěné prvky, včetně celé verandy a režného zdiva, ale ustoupily pozdějším stavebním úpravám.

Foto: Archiv publikace Slavné vily kraje Vysočina

Nákres dokládá romantickou podobu stavby.

Nejdůležitější místnosti, salon s jídelnou a manželskou ložnici, umístil Zeizinger do prvního patra třípodlažní stavby nejen kvůli výhledu, ale i kvůli svažitému terénu. V přízemí nechal prostor pro sociální zabezpečení, sklepy a místo pro kočár.

Do půdního patra se vešly ještě dva menší pokoje.

Foto: Archiv publikace Slavné vily kraje Vysočina

V interiéru nechyběl prostorný jídelní stůl pro početnou návštěvu.

Architekt Vinzenz Zeizinger navrhl a realizoval v Jihlavě od začátku 20. století velké množství staveb, především nájemních domů. Nejúspěšnější období jeho firmy skončilo na počátku první světové války.

Pozornost si zaslouží především jeho secesní stavby. Vedle lesnovských vil je to například nárožní dům s členitou fasádou v Bezručově ulici, Grandhotel v Husově ulici, vila v ulici Legionářů nebo jihlavské kino Edison v Havlíčkově ulici, které bylo později zbouráno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám