Slovensko prodlouží životnost svých stíhaček. Ruský výrobce získal nejméně čtyřletou zakázku

MiG-29

MiG-29 Zdroj: profimedia.cz

MiG-29
MiG-29
MiG-29
MiG-29
MiG-29
7
Fotogalerie

Slovensko prodlouží životnost dosluhujících stíhaček MiG-29 ruské výroby nejméně do doby, než Bratislava dostane objednané americké stíhačky F-16. Kabinet premiéra Petera Pellegriniho souhlasil s pokračováním smlouvy s ruskou společností RSK MiG ohledně zajištění technické podpory pro migy slovenské armády do konce roku 2023 s opcí na další rok. Prodlužování závislosti Slovenska na Rusku v oblasti letecké techniky dříve kritizovaly největší opoziční strany.

Pokračování kontraktu s ruskou firmou upřednostnilo slovenské ministerstvo obrany před spolupráci s partnerskými státy NATO. Podle ministerstva například z jednání s Českem vyplynulo, že česká strana není s to dlouhodobě chránit i vzdušný prostor Slovenska. Obě země v minulosti uzavřely smlouvu o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru.

Prodloužení smlouvy o provozu migů přijde stát podle ministerstva obrany na asi 2,53 milionu eur (65 milionů korun) na každé letadlo ročně. Počet provozovaných strojů ruské výroby plánuje Bratislava postupně snižovat, a to z 12 letounů letos na sedm strojů v roce 2023. Platnost stávající dohody se společností RSK MiG skončí letos v listopadu.

Kontrakt o nákupu 14 kusů nejmodernější verze stíhaček F-16 podepsala Bratislava se Spojenými státy loni v prosinci. První americké stroje dostane Slovensko v roce 2022.