InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kdy se konečně začne stavět nový táborský domov důchodců?

Místostarostka Olga Bastlová.  , Autor: Libuše Kolářová - Jižní Čechy Teď

Místostarostka Olga Bastlová.     Autor: Libuše Kolářová - Jižní Čechy Teď

TÁBOR – Už sedm let se v Táboře mluví o akutní potřebě další kapacity domova důchodců. Napřed o přístavbě G-centra a víc než pět let o novostavbě vedle parkoviště před nemocnicí. Zatím se ale stále nekoplo do země. Na stole je čerstvý odhad ceny, který se vyšplhal skoro na 300 milionů korun. Proč nastalo zdržení a jak vypadá situace, o tom je rozhovor s táborskou místostarostkou Olgou Bastlovou (ČSSD).

 

Kdy se zrodila myšlenka na další domov důchodců?
Myšlenka na navýšení kapacity vznikla v roce 2012. Měla to být přístavba s 62 lůžky u stávajícího G-centra. Jenže studie ukázala, že tím bychom obyvatelům G-centra zastavěli zahradu. O tu jsme je nechtěli připravit, proto jsme od přístavby ustoupili a hledali jiný prostor blízko G-centra a nemocnice. Vznikly tehdy tři studie, které se porovnávaly – přístavba G-centra, prostor před nemocnicí, kde se nyní bude stavět, a také prostor v kasárnách.

Bývalá kasárna jsou přece taky blízko. Proč nepadla volba na ně?
Tam bylo hodně otazníků. V té době se počítalo s tím, že tam rychle vyroste nové sídliště Dvorce, navíc náš městský pozemek se nachází až na vzdálenějším konci areálu. Zatímco z nynějšího plánovaného prostoru lze klienta převézt na vyšetření do nemocnice jen na vozíčku, to by ze vzdálené části kasáren nešlo. A byly tam i další komplikace. V říjnu 2013 se pak konala schůzka lídrů všech politických klubů a došlo se k rozhodnutí preferovat získání pozemku před nemocnicí. Je to v jejím sousedství, blízko G-centra, kladem je i dostupnost centra městskou dopravou a blízkost parku. Navíc tento pozemek je větší než celé G-centrum i se zahradou. Pozemek před nemocnicí jsme pak od nemocnice získali za účelem výstavby multifunkčního centra sociálních a zdravotních služeb pro seniory.

Nabízí se ale otázka, proč tak drahé zařízení staví město za své peníze, když třeba v Bechyni postavil domov důchodců za své prostředky kraj?
Je to jednak proto, že my jsme část kapacity chtěli jako dům s pečovatelskou službou a to je věc obcí. Vnímali jsme také potřebu, že ze stávajícího G-centra potřebujeme přesunout prádelnu, která je velice nevhodně řešena, a jsou tam hygienické problémy. Současně nám novostavba umožní přesunout vývařovnu z bývalé školy ve Světlogorské ulici, kde by pak mohl vzniknout prostor pro setkávání, přednášky nebo i cvičení seniorů, kteří mají po městě jen malé kluby důchodců. Je to důležité, protože ze zhruba 34 tisíc obyvatel města je 21 procent ve věku nad 65 let. Přitom jsou tito lidé velmi aktivní a potřebují prostor pro setkávání. V budoucím novém objektu myslíme také na umístění neziskovek jako je Český Červený kříž, ošacovací středisko, svaz nedoslýchavých a neslyšících a další.

Přesto - proč jste nevyjednali podporu z krajských peněz aspoň na tu část, kde bude domov důchodců?
Kraj už v táborském okrese investuje hodně. Navíc zastává filozofii, že staví na svých pozemcích a rozvíjí svoje zařízení a ta má v Chýnově nebo v Bechyni. U nás se to od začátku odvíjelo ve smyslu, že půjde o zařízení města Tábora.

Vždyť kraj mohl stavět na svém pozemku u nemocnice a ne ho naopak prodávat městu...

Ale to my jsme chtěli multifunkční zařízení, i s domem s pečovatelskou službou a přesun prádelny a vývařovny. Kraj slyšel na to, že se v Táboře navýší kapacita domova důchodců a že tuto kapacitu začlení do sítě a tím nám pak bude hrazen provoz. My ale nebudeme stavět jen budovu s lůžky, jde o celý komplex služeb včetně domu s pečovatelskou službou. Celkem 25 procent představuje část určená pro sociální služby.

Říkáte, že prádelna je v G-centru nevhodně řešena. Dlouhodobě se řeší i zatékání do atria, senioři nemohou s vozíčky na balkony přes vysoké prahy. Přitom stavba G-centra před lety získala architektonickou cenu Presta. Jak je to možné?
Já říkám jenom fakta a víc je zbytečné to komentovat.

Jak tedy vy vybíráte projekt na nový seniorský dům?
Byla vypsána architektonická soutěž, v komisi byli i zástupci fakulty architektury a soutěž vyhrál ateliér architekta Michala Kuzemenského z Prahy. V průběhu prací ale začal požadovat navýšení vysoutěžené ceny, proto se jednalo a nakonec došlo k dohodě na ukončení smlouvy a proběhla nová soutěž. Tu vyhrál ateliér SIAL z Liberce. Pan Kuzemenský byl ochoten předat své dílo na úrovni studie a nový ateliér zpracoval prováděcí projekt, který dokončil v závěru minulého roku. Teď jsme dostali návrh rozpočtu a ten je 294 milionů korun.

Na zastupitelstvu zaznívá kritika, že se akce prodražuje. Kolik měla stát původně?
V roce 2012 jsme soutěžili celý projekt s odhadovanou cenou 100 milionů. Od té doby ale ceny staveb prudce narostly. V roce 2016 už se metr krychlový stavby průměrně počítal za 6945 korun, loni už za 7520 korun. I nová budova psychiatrie, kterou kraj staví v nemocnici, měla stát původně 100 milionů a rozpočet už se nedávno navyšoval na 166 milionů. V Sezimově Ústí postavili 26 bytů v domě s pečovatelskou službou za 83 milionů. Ano, zdržení v čase akci prodražuje, i proto doufám, že už se blížíme spuštění realizace. Z architektonické soutěže vyšel vítězně návrh na dva samostatné pavilony. Přiznám se, že mým favoritem byl návrh jednoho objektu ve tvaru Pentagonu, se zahradou ve vnitrobloku, tak jak to mají v Bechyni. Ale komise rozhodla jinak.

Jaké jsou tedy finanční relace táborského chystaného zařízení?
Stavba třípodlažního domu s pečovatelskou službou se 20 byty má stát 78 milionů. Druhý objekt domova pro seniory se zvláštním režimem, tedy pro klienty s Alzheimerovou chorobou či stařeckou demencí, je rozpočtován na 128 milionů korun. Za další 4 miliony se plánují na komunikace, 1,7 milionu na oplocení, 1,3 milionu na terénní úpravy a zeleň, dalších 10 milionů představuje demolice budovy, která nyní na pozemku stojí, 7,5 milionu se počítá na mobiliář, tedy vybavení. Jedno lůžko v domě s pečovatelskou službou tak vychází na 2,173 milionu a jedno lůžko v domově pro seniory na 2,5 milionu korun.

Co v jednotlivých budovách bude?
V domě s pečovatelskou službou se počítá s dvaceti byty, 15 jich má být pro jednu osobu a pět pro dvě osoby. V domově pro seniory se zvláštním režimem bude v suterénu prádelna s kapacitou pro 190 lůžek. Tedy i pro nedaleké G-centrum, protože tato budova domova se zvláštním režimem bude pro 45 klientů. Z toho 39 jich bude ubytováno v jednolůžkových pokojích a tři pokoje budou dvojlůžkové. Dále bude v suterénu sklad, šatny a umývárny zaměstnanců. V prvním nadzemním podlaží bude vývařovna s kapacitou 450 jídel, tedy i pro rozvoz pečovatelské služby. Dále zde bude jídelna, místnost pro lékaře, kaple, kuřárna, hobby dílna a tělocvična. Od druhého do čtvrtého podlaží pak budou pokoje, vždy na patře třináct jednolůžkových pokojů se sociálním zařízením a jeden dvojlůžkový. To odpovídá i státní strategii. Trendem je soukromí, tedy jednolůžkové či dvoulůžkové pokoje. Pokud bychom se nechtěli držet tohoto moderního standardu, kapacita domova by mohla být podstatně větší. Trendem, i v zahraničí, je navíc deinstitucionalizace, tedy malá zařízení s 30 až 50 lůžky, nikoliv velké kolosy. Lidé se tak mohou začlenit do komunity, znají se mezi sebou. I proto budou na patrech klubovny, pobytové kouty nebo zimní zahrada.

Kolik bude pobyt v novém domově pro seniory stát?
Naším cílem je, aby zde byli lidé ubytováni za stejných podmínek jako v G-centru. I proto stavíme městské zařízení, kde máme na ceny vliv. A současně jsme usilovali o to, aby náš domov pro seniory kraj zařadil do dotační sítě, kde na provoz přispívá prostřednictvím kraje ministerstvo práce a sociálních věcí. Našich 45 lůžek je zařazeno ve střednědobém plánu rozvoje Jihočeského kraje. Samozřejmě i v Táboře mohou vyrůst soukromá seniorská zařízení, kde si lidé platí plné náklady, ale já chci, aby v městském zařízení byly podmínky dostupné pro obyvatele Tábora. V G-centru jsme nedávno ceny za ubytování nepatrně zvyšovali, ale to bylo na žádost rady klientů, kteří si přáli vylepšit stravu.

Domovů se zvláštním režimem pro klienty se stařeckou demencí nebo Alzheimerovou chorobou je všeobecně nedostatek, kolik míst je v okrese nyní?
V okrese Tábor je nyní 36 lůžek v Chýnově a k nim má přibýt našich 45 lůžek. Pro srovnání - v současnosti je v okrese České Budějovice 173 lůžek, v píseckém okrese 45, v Prachaticích 26, ve Strakonicích 16 a ve strakonickém okrese pak ještě 20 lůžek ve Vodňanech, v Jindřichově Hradci 18.

Jak je na tom Tábor s kapacitou v domech s pečovatelskou službou?
Máme tři domy s pečovatelskou službou s kapacitou 133 klientů a k tomu 87 žádostí. Je pravda, že si někteří lidé žádají v předstihu, ale zároveň vidím, že Sezimovo Ústí postavilo dům s pečovatelskou službou na podzim a už je celá kapacita obsazena. Písek má 366 míst v domech s pečovatelskou službou, Milevsko 116. Proto jsem přesvědčena, že i 20 bytů v našem dalším domě s pečovatelskou službou se velice rychle zaplní. Pro zájemce určitě bude atraktivní být v novém, moderním objektu, navíc blízko MHD.

Na zastupitelstvu zaznívalo, jestli tuto kapacitu město vůbec potřebuje. Údajně ubytováváte v domech s pečovatelskou službou i občany jiných měst?
Udivuje mě, že tyto otázky pokládají zastupitelé, kteří byli v minulé radě města u toho. Ano, čas od času jsme schválili výjimku z podmínky trvalého pobytu v Táboře, když tu někdo třeba měl rodinu nebo zde dlouhodobě žil. DPS je služba, kde si město může říct, komu byt přidělí a komu ne. Kdežto v domovech pro seniory se umístění řeší dle zákona. Nepamatuji si, že by nějaký byt v DPS zůstával prázdný a nemohli jsme ho obsadit. Ano, byli lidé, kteří chtěli výhradně do Čekanic, kde je 24 hodinová služba, zatímco v Lidické jsou pečovatelky jen do 16 hodin. Někdo chce klid v Čekanicích, jiný zas chce být vysloveně na Pražském sídlišti, blízko svých přátel a známých. Státní sociální politika jednoznačně preferuje, aby lidé zůstávali doma, ve svém prostředí a měli možnost čerpat ty služby, které potřebují. Proto stavíme kromě domova pro seniory i dům s pečovatelskou službou, kde lidé budou ve svých bytech, doma.

Bude získání těchto bytů podmíněno vrácením městského bytu, pokud v něm senior nyní žije?
Myslím, že to v podmínkách není. A i kdyby po babičce byt zůstal vnoučatům, mně to nevadí, je jedno, jestli tam žije senior nebo mladá rodina. Prodeje městských bytů jsme ukončili, město si zbývající tři tisícovky bytů už ponechá.

V závěru ledna se konala debata radních s autory dokončeného projektu na seniorské zařízení u nemocnice. Proč jste nepozvali všechny zastupitele?
To byla neformální debata odborníků pro radu města nad položkovým rozpočtem. Pro zastupitele teď zpracujeme komplexní materiál.

Jaký tedy bude další postup?
Zhruba v březnu vypíšeme výběrové řízení na zhotovitele stavby. Předpokládám, že někdy v červnu z nabídek vybereme a v červenci uzavřeme s vybranou firmou smlouvu. V srpnu předpokládáme demolici stávajícího objektu vedle parkoviště před nemocnicí a stavba by pak mohla být zahájena.

Z čeho město celou akci zaplatí? Přece jen 300 milionů je třetina městského ročního rozpočtu...
Pokud ze soutěže vzejde cena 294 milionů s DPH, kterou odhadl projektant, máme připraveno na tuto akci ve fondu rezerv 52 milionů, které jsme posílili ještě o 30 milionů ze zlepšeného vývoje příjmů. Dotace má být 60 milionů a předpokládáme, že zhruba 150 milionů by si město vzalo úvěr. Já už jen s netrpělivostí vyhlížím, kdy začneme a jediné, co mě mrzí, je to, že se celá akce zpozdila do doby, kdy ceny staveb tak narostly.

Diskuse k článku - 6 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • patriot 

    Reagovat

     

    Tak začínáme sklízet výsledky práce toho zločiného spolku radních a úředníků kteří nastoupili prakticky ve stejném složení do třetího volebního období, dělají další velké dluhy a s občany města se baví jen o lavičkách posraných od havranů.Proč nekoupili za 12 mil. bývalé kasárny a nespojili je s pozemkem který tam město vlastní to lidem neřeknou.Připadá mi to,že ty luxusní pokojíčky za 3 mega kus, si připravují pro sebe a kdyby to náhodou nevyšlo tak už na radnici mají "užitečného blba" připraveného k odstřelu.

    Vloženo 20.2.2019 16:19:59

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Proč patriote nekandidujete ve volbách? S vašimi schopnostmi a rozhledem byste určitě vyhrál a mohl těm žabařům předvést, jak se má město řídit :-)

      Vloženo 21.2.2019 07:59:27

      • patriot 

        Reagovat

         

        Protože si mě nezasloužíte!

        Vloženo 21.2.2019 09:48:22

        • Venca 

          Reagovat

           

          Taky bych nekandidoval v tak stupidním městě.

          Vloženo 21.2.2019 10:03:10

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            Máš recht, DYCKY MOST!!!

            Vloženo 21.2.2019 10:33:21

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Na svatého Dyndy ....

    Vloženo 20.2.2019 14:14:27

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace