Zaz v Praze zanechala minimální uhlíkovou, ale o to větší hudební stopu

V Praze koncertovala Zaz (zdroj: ČT24)

O kráse lidského života se všemi jeho nedokonalostmi zpívá na novém albu Effet miroir francouzská zpěvačka Zaz. Naživo se o svou novinku přijela podělit i s českým publikem. V Praze odehrála dva koncerty: první v pondělí 18. února, druhý o den později.

Z celé Evropy mimo Francii má Zaz nejvíce fanoušků právě v Česku. Baví je chytlavý šanson i zpěvaččina živelnost a spontánnost. Dvě z mnoha jejích tváří, které se odráží na desce Effet miroir neboli zrcadlový efekt. „Všechno, co vidíme ve světě, jak reagujeme na různé vztahy, vypovídá jen o nás samotných,“ vysvětluje název alba Zaz.

Díky své popularitě pomáhá planetě

Výpovědí o lidech je podle ní také to, jak se chovají k planetě, na které žijí. Založila proto síť Zazimut, která sdružuje neziskové organizace z celého světa. Ekologicky se chová i ona sama: s kapelou se snaží minimalizovat svou uhlíkovou stopu, na turné používají recyklovatelné baterie.

„Co se děje v oceánech, to je podle mě naprostá katastrofa. Představte si, kdyby najednou všechny lesy zbělely. To by u všech vyvolalo obavy. Ale vymírání korálů nikoho nezajímá, protože se odehrává pod hladinou moře, kde to nikdo nevidí,“ upozornila v rozhovoru pro ČT na jeden podle ní z největších ekologických problémů.

Že bude pomáhat zlepšovat svět, až bude slavná, věděla prý od první chvíle, kdy začala zpívat. Současnou popularitu si tvrdě odpracovala dlouhými hodinami zpívání bez mikrofonu na ulici i v barech. Už sice dávno vystupuje ve velkých sálech, klubová atmosféra jí ale občas chybí, a proto se k ní vrací: „V Paříži je jeden malý bar, kde Guillaume (kytarista kapely – pozn. red.) občas jamuje a já přijdu a zazpívám jednu nebo dvě písničky.“

Její šanson s příchutí romského jazzu i swingu obdivoval i zpěvaččin kolega Charles Aznavour. Natočili společně duet, kterému šansoniér pracovně říkal „Zaznavour“. „Byl zvědavý jako malé dítě. Když jsem k němu přišla, ukazoval mi bibli i korán. Strašně mě překvapilo, že pracoval s hudebním programem GarageBand. Byl taky hodně tvrdohlavý a nerad ustupoval z vlastního přesvědčení,“ vzpomíná na významného šansoniéra, který zemřel na podzim loňského roku

Před českým publikem naživo své šansony poprvé zazpíval až v roce 2016. Zaz si českou koncertní premiéru odbyla o čtyři roky dříve na festivalu Colours of Ostrava, kam se letos v létě vrátí.