fb pixel Dočká se prostituce regulace? "Dekriminalizace by byla lepší," hodnotí návrh Pirátů Rozkoš bez rizika – G.cz
Vyhledávání

Dočká se prostituce regulace? "Dekriminalizace by byla lepší," hodnotí návrh Pirátů Rozkoš bez rizika

+ DALŠÍ 2 FOTKY + DALŠÍ 3 FOTKY

V poskytování sexuálních služeb za úplatu se v České republice ročně protočí odhadem 8 miliard korun. Prostitucí se u nás živí tisíce lidí, kteří do velké míry trpí tím, že v tomto odvětví "podnikání" neexistují jasně stanovená pravidla. Je zde vysoké riziko, že se sexuální pracovníci stanou obětmi násilí, navíc mají špatným přístup k sociálním a zdravotním službám. Touto problematikou se začali zabývat Piráti, kteří představili svůj návrh na regulaci prostituce. A co na to neziskovka, která sexuálním pracovnicím pomáhá?

Václav Roman
Václav Roman 20.2.2019, 13:30

Podnikání na hraně zákona

Dle průzkumů má v České republice zkušenosti s placeným sexem každý šestý muž, poptávka je tedy velká. Zatímco například v Rakousku, Německu či Maďarsko je poskytování sexuálních služeb za peníze regulováno, u nás něco podobného chybí. Neexistují jasná pravidla a prostituce funguje v jakémsi právním vakuu. Právní řád nezakazuje poskytování sexuálních služeb jako takových, zajištění podmínek pro prostituci je však trestné. Postihováno je kuplířství, obchod s lidmi či běžné nevěstince.

Podle Pirátů by regulace prostituce nejen zlepšila podmínky pro pracovníky v sexbyznysu, jejichž počet se v ČR odhaduje na 13 tisíc, ale rovněž by přinesla až jednu miliardu korun do státního rozpočtu, kterou teď schramstne šedá ekonomika. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek dává za příklad Maďarsko, kde regulace nevěstinců v přepočtu jednu miliardu do státní kasy znamenala.

Nejde však jen o peníze, ale i o postavení osob, které poskytují sexuální služby. Za současného stavu totiž nemají prakticky legální zdroj příjmů, což se negativně projeví při žádosti o hypotéku nebo při výpočtu důchodu.

Sexuální pracovníci jsou navíc ustavičně vystaveni vysokému riziku. A to nejen, že se nakazí pohlavně přenosnými nemocemi, ale také se mohou stát obětí sexuálního násilí. Někteří zákazníci se například dožadují pohlavního styku bez ochrany nebo se uchylují k násilí. Vyřešení legislativního vakua přispěje k tomu, že se tito lidé budou moci lépe domáhat svých práv.

Nezisková organizace návrh vítá, ale...

Po posílení práv volají neziskové organizace, které se na vytváření tohoto návrhu spolupodílely. Podle neziskové organizace Rozkoš bez rizika, je ideálním řešením dekriminalizace prostituce, což by vedlo k posílení práv sexuálních pracovníků. Prostituci se například v roce 2003 rozhodl dekriminalizovat Nový Zéland, není to tedy nic mimořádného.

"Dekriminalizace vede k posílení postavení osob živící se placeným sexem, zlepšení pracovních podmínek, snížení jejich stigmatizace či zlepšení vztahů s policií,“ vyjádřila se pro G.cz projektová manažerka Rozkoše bez rizika Barbora Pšenicová. Podle Pšenicové by bylo lepší prostituci dekriminalizovat a není podle ní nutné vytvářet nový zákon. Je to však pořád lepší než současný stav.

"Velmi kvitujeme, že Česká pirátská strana v žádném případě neprosazuje povinnou registraci osob jako prostitutek a prostitutů,“ vyzdvihuje projektová manažerka. Registrace by totiž s největší pravděpodobný vedla k tomu, že by se k takové činnosti nikdo veřejně nepřihlásil.

I tak má ale Rozkoš bez rizika k návrhu Pirátů několik výhrad. Například se jim nelíbí, jak by měli být provozovatelé prostituce regulováni. "Zavádět speciální IČO na provozování bude vždy dohledatelné, bude tedy možné zjistit, kdo je poskytovatelem nebo poskytovatelkou sexuálních služeb. To odporuje myšlence nezavádět registraci prostitutů a prostitutek,“ domnívá se Pšenicová.

Stejně tak neziskovka nedoporučuje povinné zdravotní prohlídky, neboť se jim zdá nešťastné ponechat v návrhu možnost, aby obce měly možnost zakázat poskytování sexuálních služeb na svém území bez toho, aniž by nabídly alternativu.

A zde se můžete podívat , jak to homosexuální páry opět na Facebooku nandaly lidovcům: Manželství má být pro všechny!

Podobné články

Doporučujeme

Další články