Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pronikli na vojenskou základnu. Belgická policie zadržela na demonstraci čtyři europoslance

Svět

  14:59
BRUSEL - Belgická policie ve středu zadržela čtyři poslance Evropského parlamentu, kteří na letecké základně v Kleine Brogel na severovýchodě země protestovali proti americkému jadernému arzenálu v Evropě. Informoval o tom deník The Guardian. Kleine Brogel je považována za jediné místo v Belgii, kde mají USA uskladněné jaderné zbraně, podle agentury APA jsou zde od roku 1984.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Shutterstock

Trojice europoslankyň Molly Catoová, Michèle Rivasiová a Tilly Metzová hlásících se v parlamentu k zeleným pronikla na vojenskou základnu, kde na ranveji rozvinula transparent volající po Evropě bez jaderných zbraní. Jejich kolega Thomas Waitz byl zadržen před základnou spolu s jedenácti jinými aktivisty belgického hnutí Agir pour la Paix.

Demonstrace se konala v návaznosti na americké rozhodnutí odstoupit od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), kterou Washington s Moskvou uzavřel na sklonku studené války. Ruský prezident Vladimir Putin ve středu varoval Spojené státy před rozmístěním nových jaderných střel v Evropě.

Předpokládá se, že USA nyní mají v Evropě okolo 150 kusů jaderných zbraní, a to v Belgii, Nizozemsku, Německu a Itálii, napsal The Guardian. Na vrcholu studené války jich přitom bylo 7000.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...