Ministerstvo kultury podporuje umístění Muchovy epopeje na Moravu. O penězích ale zatím nerozhodlo

Ministerstvo kultury se dohodlo se zástupci Moravského Krumlova, že podepíší během března memorandum o spolupráci při umístění Slovanské epopeje na jižní Moravu. Jak přesně má další postup vypadat, budou teprve řešit.

Pro Moravský Krumlov je teď úkolem číslo jedna získat třicet milionů korun na úpravy zámku, aby se měla kam Slovanská epopej přestěhovat. V úterý krumlovští zastupitelé jednohlasně schválili, že peníze v rozpočtu najdou. „Schválili jsme finanční rámec. Předběžná částka je deset milionů korun, konečnou budou řešit na dalším zasedání,“ řekl starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Vedení města chce mít nejdřív informace o tom, jakou částku pro umístění díla na Moravu schválí Jihomoravský kraj. Krajská rada záměr podpořila, zastupitelstvo bude o dotaci rozhodovat 28. února. I ministerstvo kultury se vyslovilo pro návrat epopeje na Moravu, zatím se ale se zástupci města domluvilo na podpisu memoranda. Jestli dá potřebné miliony, nicméně zatím neřeklo. 

Předpokládané financování úprav zámku
Zdroj: ČT24

Starosta: Epopej na úpravy zámku vydělá

Město je přesvědčeno o tom, že se investice do úprav zámku do pěti let vrátí. „Vycházíme ze zkušenosti, kterou s vystavováním epopeje máme, i z toho, že chystáme atraktivní program,“ řekl starosta Tomáš Třetina s tím, že radnice odhaduje, že ročně za epopejí přijede třicet tisíc turistů.

Městský soud v Praze měl v původním plánu na 20. února také rozhodovat spor Johna Muchy s Prahou o vlastnictví Slovanské epopeje. Malířův vnuk ale pod vlivem okolností požádal o odložení projednávání případu. Podporuje dočasný návrat pláten na jižní Moravu a je připraven také pomoci. Současně chce jednat s Prahou o trvalém umístění díla.