Lutsenko znovu dominoval v páté etapě Kolem Ománu

nabor

Kazašský mistr Alexey Lutsenko je letos v Ománu nezastavitelný. Z pěti odjetých etap ovládl tři, tu poslední dnes v královské etapě. Druhý dojel do cíle Fabien Grellier (Direct Energie), třetí Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida). Lutsenko tak ještě navýšil svoje vedení a pokud se zítra nestane nic mimořádného, obhájí celkové prvenství. 

Po sedmi kilometrech etapy se oddělila šestice závodníků, která vytvořila dnešní únik – Fabien Grellier, Julien Duval (AG2R), Romain Cardis (Direct Energie), Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Julien Mortier (Wallonie-Bruxelles) a Stijn Steels (Roompot-Charles).

Etapa byla celý den rovinatá, až na samém konci čněla Zelená hora o délce 5,7 kilometru. Únik sem dojel jako první a navíc s náskokem vyšším než tři minuty. Jenže právě zde došly jezdcům z úniku síly a jejich časový polštář se velmi rychle snižoval.

Poslední na čele zůstal Fabien Grellier, který měl vítězství na dosah. Až v poslední zatáčce před cílovou páskou se kolem něj prohnal dosavadní lídr závodu Alexey Lutsenko a dojel si pro třetí výhru z pěti etap. Grellier dojel druhý se sedmivteřinovou ztrátou a třetí byl Domenico Pozzovivo, který vydržel nejdéle s Lutsenkem stoupat k cíli, ale Kazach ho dokázal odpárat.

Lutsenko svou výhrou zaznamenal už devátý triumf Astany v posledních deseti dnech.

5. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.

Zdroj obrázku: cyclingnews (2017): Tour of Oman: Lutsenko wins on Green Mountain, http://www.cyclingnews.com/races/tour-of-oman-2019/stage-5/results/ (20. 2. 2019)