Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hyperaktivní stojednaletý stařík opět řídí svět. Tempo bláznivého příběhu je zběsilé

Švédský spisovatel Jonas Jonasson. Foto: ČTK / Frank May, DPA
Švédský spisovatel Jonas Jonasson. Foto: ČTK / Frank May, DPA

Trumpovi by se kniha nelíbila (kdyby tedy četl knihy), ale Merkelová dostala podepsaný výtisk. Švédské ministryni zahraničí Wallströmové se prý autor neodvážil román poslat ze strachu, že by na jejím úřadě neznámý balíček rozstříleli. A co by na obsah Stojednaletého staříka asi řekli takový Putin nebo Kim Čong-un, kteří v příběhu také hrají důležitou roli?

V češtině právě vychází Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět – pokračování bestselleru Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (Panteon, 2012), humoristického románu, nad kterým se chechtali čtenáři po celém světě (práva byla prodána do skoro padesáti zemí).

Stoletý stařík s nadhledem rekapituloval historii celého dvacátého století. Hlavní hrdina, pyrotechnik-samouk, milovník lihovin a lakonický glosátor Alan Karlsson (jehož mimochodem sám spisovatel přirovnává k dobrému vojáku Švejkovi), se během svého života nachomýtl takřka ke všem zásadním událostem světové politiky, což autorovi poskytlo příležitost tyto momenty sarkasticky komentovat. Získal si tím zástupy fanoušků, kterým posléze dodal už méně úspěšné romány Analfabetka, která uměla počítat a Zabiják Anders a jeho přátelé.

Aktuální čtyřsetstránkový Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět je tu pro ty, kdo chtějí zjistit, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější