Bavorská státní opera se brání proti cenzuře Facebooku

Bavorská státní opera v Mnichově (Bayerische Staatsoper) uveřejnila protestní upoutávku „Free the Nipples Edition“ na inscenaci Wagnerova Tannhäusera poté, co Facebook nejen smazal původní verzi, ale zablokoval facebookový profil operního domu na dobu 24 hodin.
R. Wagner: Tannhäuser, Bayerische Staatsoper München 2017 (foto Wilfried Hösl)

Facebook má problém s nahotou. Tento mediální gigant vymazává na své platformě znovu a znovu obrázky či videa uměleckých děl či fotografie historického významu jen proto, že obsahují obnažené části lidského těla či ženské poprsí, tudíž narušují normy komunity, která si je tak sama nastavila. Toto nyní postihlo i nás,“ říká Saskia Dittrich, referentka pro online komunikaci Bavorské státní opery.

Odstraněné dvacetiminutové video představovalo úvodní scénu z inscenace opery Tannhäuser Richarda Wagnera v režii italského režiséra Romea Castellucciho, která měla premiéru v roce 2017: zatímco dirigent Kirill Petrenko diriguje předehru k opeře, vstoupí na scénu dvanáct žen s luky, oblečených pouze v průsvitných sukních, a střílí své šípy proti bílé stěně uprostřed jeviště. Facebook shledal tuto scénu natolik závadnou, že ji z profilu Bavorské státní opery vymazal a tento profil zablokoval po dobu 24 hodin.

S podobným problémem se již potýkala řada dalších institucí a Facebook tak mazal díla jako je Willendorfská Venuše, antické sochy, rozličná díla od Rubense, Delacroixe, Picassa, Chagalla a dalších. Úspěšnou kampaň proti tomuto trendu vedlo například muzeum umění v Ženevě (Museum of Art and History in Geneva).

https://www.youtube.com/watch?v=kwh7IaIZttY

Facebook sice povoluje částečnou nahotu, ale pouze v případě kontextu rodičovství, kojení a zdravotních záležitostí. Dále pak dodává: „Fotografie maleb, soch a dalších forem umění, představující nahé postavy, jsou také povoleny.“
Zástupci Bavorské státní opery se diví, jak to, že Facebook nerespektuje operu v rámci citovaných „dalších forem umění“. Výsledkem jejich protestu je nová upoutávka na inscenaci Tannhäusera, která pečlivě zakrývá veškeré odhalené části těla, které by mohly Facebooku vadit.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments