Prostituce není zločin. Je třeba ji akceptovat jako práci, říká neziskovka k iniciativě Pirátů

Regulace prostituce

Prostituce není zločin. Je třeba ji akceptovat jako práci, říká neziskovka k iniciativě PirátůNOVÉ 2
Domov
Karolína Vaverková
Sdílet:

Piráti přichází s návrhem na regulaci prostituce. To podporuje v Čechách snad nejznámější neziskovka zaměřená na prostitutky a prostituty Rozkoš bez rizika. Jedním dechem ale dodává, že ideálním legislativním modelem řešení prostituce je dekriminalizace.

„Dekriminalizace není řešením nazírání na prostituci jako na patologický jev, ale naopak plně ji akceptuje jako práci,“ uvedla pro Echo24 projektová manažerka Rozkoše bez rizika Barbora Pšenicová. „Zároveň ale nemusí vzniknout žádný speciální zákon, naopak dekriminalizace se snaží zařazovat jevy s tím související, pokud nejsou trestné, do běžné legislativy, jako je zákoník práce a jiné. Primárně tedy posiluje práva osob, které se takto živí, nejedná se o vymáhání daní za každou cenu. Tuto legislativní formu má třeba Austrálie nebo Nový Zéland,“ dodala Pšenicová.

Některé body návrhu Pirátů v sobě skrývají určitá zásadní rizika směrem k lidem pracujícím v tomto prostředí, upozornila nezisková organizace. „Zavádět speciální IČO na provozování bude vždy dohledatelné, bude tedy možné zjistit, kdo je poskytovatelem nebo poskytovatelkou sexuálních služeb. To odporuje myšlence nezavádět registraci prostitutů a prostitutek,“ uvedla Pšenicová.

Rozkoš bez rizika oceňuje, že návrh neprosazuje povinnou nucenou registraci prostitutek. To by jako zásadní problém chápal i Spolek pro ochranu žen.

„Velmi kvitujeme, že Česká pirátská strana v žádném případě neprosazuje povinnou registraci osob jako prostitutek a prostitutů. Tento bod byl přítomen u všech předchozích návrhů a Česká pirátská strana si uvědomuje, že registrace by právě za současných společenských podmínek vedla k tomu, že by se k takové činnosti nikdo veřejně nepřihlásil,“ vysvětlila Pšenicová.

Rizika úniku informací z jakéhokoli registru se bojí i Zdeňka Pecharová ze Spolku pro ochranu žen. „V České republice je bohužel problém, že z jakéhokoliv registru hrozí únik informací. Únik informací by podle nás hrozil i z registru prostitutek. Navíc tato profese je stále ještě stigmatizována, společnost ji odsuzuje, takže by to byl pro tyto ženy důvod, proč v registru nebýt,“ uvedla pro Echo24 Pecharová.

Piráti navrhnou první krok k regulaci prostituce, zrušit úmluvu

Opoziční Piráti s podporou nevládních organizací, které pomáhají ženám, chtějí otevřít diskusi o regulaci prostituce. Nejprve navrhnou Sněmovně zrušit úmluvu z roku 1950, podle které prostituce neexistuje. Mezinárodní smlouva, ke které ve své době přistoupily země východního bloku, je podle Pirátů překonaná a nahrazená sedmi dalšími smlouvami. Vlastní návrh zákona zatím Piráti nepředstavili. Předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek uvedl, že chtějí otevřít diskusi, na jejímž základě by s vládním návrhem zákona přišlo ministerstvo vnitra. S úřadem zatím autoři iniciativy nejednali.

Obecně by podle Michálka měla být prostituce regulovaná, neměla by však obsahovat stigmatizaci prostitutek nucenou registrací.

Ke zrušení mezinárodní úmluvy získali Piráti podle Michálka zástupce čtyř nejsilnějších poslaneckých klubů, na tiskovou konferenci přišel iniciativu podpořit bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), podporu mají Piráti i od exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) či pražského sociálního demokrata Petra Dolínka. Pro zrušení úmluvy je podle Michálka i ministerstvo zahraničí reprezentované náměstkem ministra Lukášem Kauckým (ČSSD).

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Dále čtěte: Piráti chtějí regulovat prostituci. Státu to může přinést miliardu ročně

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články