gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

21.02.2019 Hop Trop 40. sezóna (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže
aneb Když je co oslavovat
Letošní rok bude zase rokem, kdy mnoho muzikantů i kapel bude oslavovat kulatiny. A začal to Hop Trop svou koncertní sérií ke čtyřicáté sezóně svého působení. Ta začala 14. února v přívětivém prostředí brněnského Semilassa. Jiří Holoubek coby moderátor uvedl na pódium legendární trojici muzikantů - Jaroslava „Samsona“ Lenka, Láďu „Huberťáka“ Kučeru a Jaromíra „Šrouba“ Vondru. Zaplněnému sálu, plném natěšeného publika, se Hop Trop se svými čtyřmi křížky představil klasikou Tři kříže a dál pokračoval svižným tempem průřezem svým bohatým repertoárem.
Samson
Samson
foto: autor
Jakoby pánové chtěli ukázat, že čtyřicet je ten nejlepší kapelní věk, v rychlém tempu přehráli svoje velké a největší hity. Tak došlo na Amazonku, Vodáckou holku i Veterána, témata procházela celou historií a nezapomnělo se při výběru na sever Ameriky i Austrálii. Hop Trop na pětistrunné banjo doplnil v několika písních Jirka Holoubek – pro mnohé možná trochu překvapivým nástrojem, který ve Spirituál kvintetu moc neuplatní.
Pánové rozhodně dávali najevo, že nějaké žánrové škatulky pro ně nejsou omezením a patří k tomu nejlepšímu v žánru folkové a trampské písně. Hop Trop nikdy neměl v základní sestavě zpěvačku, i když v jiných sestavách s nimi působila třeba Jarmila „Verumka“ Koblicová. V sérii ke čtyřicáté sezóně přijala pozvání ke společnému vystoupení hvězdná Věra Martinová, která svým hlasem i kytarou nejprve doplnila sestavu Hop Tropu s Jirkou Holoubkem, aby přidala sólově tři písně ze svého repertoáru svým mrazivě krásným přednesem. Nádherné vřelé podání, plné ženskosti, muselo oslovit každého v sále a probudit staré klasické pojetí vztahů mezi ženou a mužem, plné romantiky a vzájemné úcty bez genderových nálepek a omezení „moderní“ doby.
Huberťák
Huberťák
foto: autor
Dalším hostem byla Falešná karta z Nového Města na Moravě, která kromě repertoáru z autorské dílny Hop Tropu hraje i vlastní písničky ze žánru moderní trampské písně. Ať už bylo pro „falešňáky“ pozvání k účasti na čtyřicítce jakkoli velkým překvapením, zhostili se své role hostů skvěle. Po jejich bloku přišel Samson se sólovým blokem svých „dětských písniček“, které vznikly jako filmová hudba k večerníčkům Václava Chaloupka. Historka o metamorfózách textu písně o medvědech do dospělých textových variant v podání Samsona se neoposlouchá.
Po přestávce nejprve zvuk motoru tahače rozjel druhou polovinu podařeným videoklipem s kamioňáckou písničkou od Huberťáka (mrkněte na youtube), aby poté pódium obsadil jazzový band, který nemaje názvu přesto dokázal publikum strhnout svým podáním hoptropovek. Série začala nejprve v čistě instrumentálním provedení, které ukázalo silnou stránku melodií Hop Tropu a swingující podání je představilo jako svébytný hudební tvar. Posléze se jazzband předvedl i jako doprovod zpěvu jubilující trojice.
Šroub
Šroub
foto: autor
Závěr večera patřil zase sestavě Huberťáka, Samsona a Šrouba, kteří sklidili zasloužené ovace ve stoje nadšeného publika a v přídavcích se diváci blýskli i společným zpěvem. Od dob Porty v Litomyšli, kde jsem poprvé „naživo“ slyšel v podání Termitů Lodníkův lament (nazývaný též Trajda copatá), ušli členové sestavy Hop Trop dlouhou muzikantskou cestu, lemovanou radostí a krásnými zážitky pro jejich příznivce. A při sledování drajvu hlavních protagonistů mi - nevím proč - maně vytanula jiná hvězdná sestava ze zcela jiného žánru, která stále jiskří nápady a elánem – o nějaký ten pátek starší stouni. Možná to něco vypovídá o generaci dnešních -sátníků, kteří mají pořád plno nápadů a rozdávají svou radost, kterou jim jejich vystupování na pódiu přináší.
Fotogalerie:

Sdílet na...
Kam dál?

» HOP TROP – 35 let nošení dříví do lesa (Pavel Yankee Matějka)

» Počtvrté aneb FolKaliště 2014 (6. - 7. 6. 2014) (Pavel Novák)

» Folkové Chvojení v obrázcích (Houbák)

» KD Kyje otevírá novou sezónu (Michaela Hečková )

» Dvacítka je krásné číslo (Tomáš Pohl)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib