Mamba je zdravá a roste, říká herpetolog o hadovi, který způsobil rozruch

  5:02
Policisté v tomto týdnu odložili případ ženy, kterou loni v říjnu uštkla smrtelně jedovatá mamba, jež následně zmizela do okolí domu. Žena později zemřela v nemocnici. Redakce iDNES.cz navštívila herpetologa Tomáše Bublíka, který nyní zmiňovaného hada vlastní.

„Teď už se má celkem fajn. Je zdravá, roste, vypadá dobře. Je to poměrně ještě mladé zvíře a je ve skupině, takže není sama,“ komentoval současný stav hada Bublík.

Zmiňuje, že zvíře je nebezpečné a vycvičit se nedá. Mamba není vhodná pro to, aby si ji vzal kdokoli do ruky na hraní.

„Ten člověk, který si pořídí mambu, musí mít nejenom odborné znalosti, ale i nějaký rozumný důvod, proč takové zvíře chovat. Je spousta zvířat, která nejsou jedovatá,“ řekl herpetolog s tím, že na funkci domácího mazlíčka stačí třeba barevná užovka.

Mambu si chce Tomáš Bublík ponechat i nadále v chovu. „Pokusím se o to, aby měla nějaké mladé. Je to samička, takže budu rád, když se bude reprodukovat,“ dodal Bublík.

Jedovatá mamba uštkla třicetiletou ženu v pražských Hlubočepích začátkem října 2018. I přes snahu lékařů a podání antiséra žena po několika dnech v nemocnici zemřela, podle nemocnice však podlehla jiným komplikacím.

Hada nemohli policisté ani odborníci několik dní najít. Nastražili na něj pasti, nakonec mambu našla kolemjdoucí asi dvě stě metrů od domu chovatelky

Během případu se rozhořel i spor mezi odborníky, kteří se přeli o způsob odchytu hada (více v článku K mambě ho odvezli narychlo, měl s sebou jen hák a sáček na hady).

Herpetolog Tomáš Bublík odchytil nebezpečnou mambu (6. října 2018)

Autoři: ,