Už v dubnu uzavřou opravné práce mimoúrovňovou křižovatku Žabovřeské a Kníničské ulice. „Neprůjezdný most pro naši městskou část znamená obrovský problém. Proto se snažíme řešit negativní důsledky, které uzavírka přinese, v předstihu. Spoléháme především na policii, která už v minulosti prokázala, že je kompetentní k tomu, aby se uzavírky obešly bez zbytečných kolon,“ uvedl žabovřeský místostarosta Pavel Tyralík.

Husovický tunel úplně zneprůjezdní rekonstrukce technického zařízení uvnitř. „Uzavřený bude od července do srpna,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Značka Kiss and Ride. Ilustrační foto.
Autem k dolnímu nádraží? Pomůže Kiss & Ride parkoviště



Na změnu dopravy kvůli neprůjezdnému tunelu se už připravují zástupci Brna-severu. „Zatím nevíme, kudy přesně jej řidiči přes léto objedou. Předpokládáme, že trasy budeme teprve řešit. Osobně si zatím moc nedovedu představit kudy, bude možné uzavírku objet,“ zmínil starosta městské části Martin Maleček.

Dělníci obsadí také dálnici D1. Od května do konce roku budou pracovat na zlepšení úseku od Vídeňské po Bítešskou ulici.

Nově začínající rekonstrukce se však přidají ke stávajícím pracím ve městě. „Pokračuje uzavírka Slovanského náměstí, Charvatské, Chodské i Údolní ulice. Trvá také uzavírka Zábrdovické,“ vypočítal Chasák.

 Lehká až středně těžká zranění si vyžádala středeční dopravní nehoda mezi obcemi Újezd u Brna a Otnice. Před čtvrtou hodinou odpoledne se tam na křižovatce srazilo osobní auto s náklaďákem.
Nehoda s 5 zraněnými: vjel na křižovatce pod kamion, měl pozitivní test na drogy

Nové letní uzavírky v Brně

duben: uzavírka silničního mostu na Kníničskou ulici v Žabovřeskách
květen: rekonstrukce vozovky na dálnici D1 mezi Vídeňskou a Bítešskou ulicí
polovina roku: oprava kanalizace a vodovodu v Bohunické ulici
červen: oprava tramvajové trati ve Veveří ulici v úseku od Žerotínově náměstí po ulici Jana Uhra
červenec: oprava technického zařízení uvnitř Husovického tunelu a jeho uzavírka
červenec: oprava vozovky v ulici Otakara Ševčíka

Právě na její opravy navážou v létě práce na Cejlu v úseku od Bratislavské po Jugoslávskou ulici. „Dělníci tam také opraví tramvajovou trať až po Soudní ulici a mezi ulicemi Zábrdovická a Bubeníčkova až po Starou osadu,“ dodal. Pokračuje také uzavírka Dornychu a Plotní ulice.

Cestování po městě si v letních měsících kvůli uzavírkám a rekonstrukcím nedovede představit například Brňan Jan Malíř. „Projet třeba Dornych je už nyní nadlidský úkol. Zavřít přístupové cesty i v jiných částech Brna také není nejlepší nápad. Dálnice D1 je pak smutný příběh sám o sobě,“ konstatoval mladý muž.

Podle dopravního experta z Besipu Pavla Čížka je léto nejlepší období pro větší počet uzavírek a oprav ve městě. „Letní období je volnější. Spousta lidí je na dovolených a provoz proto není tak silný. Uzavírky se tolik nedotýkají každodenního provozu. Prázdninové uzavírky jsou tedy sice nepříjemné, ale nejsou tak dramatické jako například na začátku školního roku nebo v zimě,“ uvedl.

Novou podobu Tesca na brněnském Dornychu plánuje developer představit za několik týdnů.
Novou podobu Tesca developer představí za několik týdnů. Obchod zůstane

Konkrétně v Brně je podle Čížka navíc problém s uzavírkami i v době konání veletrhů. „Situace se potom může stát až kritickou,“ řekl.