Databáze lží: Alena Schillerová a záměna dokumentů z OLAF

Redakce Neovlivní.cz buduje databázi lží, v níž si může každý snadno dohledat, kdy který politik lhal. Lži veřejných činitelů ověřujeme klasickými, ale i investigativním postupy. O projektu více zde.

«« Zpátky do databáze lží

Alena Schillerová: Záměna dokumentů z OLAF

Když do Česka na přelomu let 2017–2018 dorazila výbušná zpráva Evropského úřadu pro boj s podvody OLAF ohledně kauzy premiéra Andreje Babiše Čapí hnízdo, ministerstvo financí – podřízené hnutí ANO a vedené Alenou Schillerovou – vydalo zprávu, která závěry úřadu bagatelizovala.

„Byly zjištěny nesrovnalosti v rámci projektu,“ stálo v úryvku zveřejněném v lednu 2018 ministerstvem financí. Text byl opatřen titulkem „Ministerstvo financí zveřejňuje závěry ze Zprávy OLAF k Čapímu hnízdu”.

A skutečnost? To, co bylo zveřejněno, nebyly závěry zprávy, jen průvodní dopis.

Deník Neovlivní.cz tehdy vypátral, že ve skutečnosti zpráva OLAF jasně mluví o podezření z podvodu, porušení zákonů, nepravdivých údajích v žádosti o dotaci a nutnosti peníze vrátit. Popsali jsme zde. Tyto informace se pak oficiálně potvrdily poté, co vydavatelství Economia zveřejnilo úplné znění zprávy OLAF. A středočeský úřad vyzval firmy z Babišova svěřenského fondu, aby dotaci coby neoprávněnou vrátily, což se také stalo.

Podobné informace jako ministerstvo financí vypustily ve stejné době i Lidové noviny, které si Andrej Babiš spolu s Mladou frontou Dnes před lety koupil. Noviny v hlavním článku vydání tvrdily, že měly možnost zprávu prostudovat a nikde se v ní o podvodu nepíše. Což byla lež, za kterou se pak LN musely čtenářům omluvit.

«« Zpátky do databáze lží

 

Projekt vznikl za podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.