Případů rakoviny prsu sice přibývá, ale na Bulovce mají dobrou zprávu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Případů rakoviny prsu sice přibývá, ale na Bulovce mají dobrou zprávu

Lopatky:  3D mamograf má speciálně vytvarované lopatky, které kopírují tvar prsu.
Lopatky: 3D mamograf má speciálně vytvarované lopatky, které kopírují tvar prsu. (Foto Nemocnice Na Bulovce, scom)

Šetrný a přesný – to je mamografický přístroj, kterým nyní budou vyšetřovat své pacientky v pražské Nemocnici Na Bulovce. Odhalí i nehmatné nádory a útvary ve stárnoucí prsní žláze. Ne náhodou o něm lékaři hovoří jako o revolučním přístroji.

„Klasické mamografy mají citlivost zhruba 85 %, což znamená, že v 15 % případů ložisko nezobrazí. Nový 3D mamograf s kombinací klasické digitální mamografie a kontrastní mamografie výrazně zvyšuje přesnost vyšetření,” popisuje přínos nového přístroje pro pacientky a lékaře vedoucí lékařka Mamodiagnostického centra Nemocnice Na Bulovce MUDr. Livia Večeřová a dodává: „Přístroj totiž dobře zobrazí nádor i v případě žlázovitých a nepřehledných typů tkáně. Tím umožní lékaři získat prostorový obraz prsu a tím lépe určit diagnózu,“ vysvětluje MUDr. Večeřová.

Další výhodou je tzv. kontrastní mamografie. „To je metoda, kdy se do prsu aplikuje kontrastní látka, podobně jako na CT vyšetření. Nemocná tkáň se pak prokrvuje jinak než zdravá a to umožní přesněji určit polohu nádoru,“ pochvaluje si primářka s tím, že toto vyšetření lékařům upřesní, zda je biopsie skutečně nutná, či nikoliv.

Komfortnější a méně bolestivé

Vyšetření na tomto mamografu je také méně nepříjemné než na tom klasickém. „Některé pacientky si stěžují na velký tlak, který musí běžný přístroj vyvinout na prsa. Tento mamograf však má speciálně zakřivené lopatky, které kopírují tvar ňader, a tak je vyšetření pro citlivější ženy výrazně méně bolestivé,“ tvrdí MUDr. Večeřová.

 

Tři otázky pro šéfku Mamodiagnostického centra MUDr. Večeřovou


Je možné se na preventivní vyšetření objednat bez doporučení?

„Mamografické vyšetření probíhá pomocí rentgenového záření, a proto by i samoplátkyně měly mít na vyšetření žádanku od svého gynekologa nebo praktického lékaře.“

Pro koho není toto vyšetření vhodné?

„Mamografické vyšetření je v podstatě rentgenové vyšetření s minimální dávkou měkkého ionizačního záření na prsní žlázu. Proto není vhodné jako preventivní u žen, které nerodily, ani u kojících žen.“

Jaké jsou čekací doby na vyšetření novým mamografem?

„Obvyklá čekací doba na preventivní mamografické vyšetření u bezpříznakových žen je něco málo přes měsíc. U žen s hmatným problémem vyšetření děláme ihned, na základě doporučení lékaře.“

Nemocných žen je stále víc

I když je preventivní vyšetření prsu od 45 let jednou za dva roky hrazené zdravotními pojišťovnami, stále je 38 % žen, které na ně nechodí. I to je příčinou, že na následky tohoto onemocnění zemře u nás každoročně přibližně 2000 žen a nově onemocní více než 6000. Toto číslo stále stoupá. Karcinom prsu nejčastěji postihuje ženy starší 50 let, výjimkou však nejsou ani dvacetileté dívky. Dobrá zpráva je, že téměř 90 % pacientek může být vyléčeno.

Kombinace léčebných metod

V posledních letech jsou k léčbě nádorů prsu využívány i nové léčebné metody, které mnoha nemocným ženám umožňují rakovinu prsu překonat nebo alespoň zpomalit růst zhoubných buněk. Léčba rakoviny prsu je vždy cílená individuálně a je převážně kombinovaná, ve většině případů se nepodává jen jeden typ léčby. Kombinují se tak různě léčby chirurgická, chemoterapeutická, radiologická, biologická či imunitní.

Co je rakovina prsu?

Jde o souhrnné označení pro nádorové onemocnění prsních žláz. Jde o nejrozšířenější formu rakoviny u žen a druhou nejčastější příčinu úmrtí na nádorové onemocnění žen.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.