Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Facebooková sbírka Podpora pro Vojtíška byl velký podvod. Kriminalisté obvinili dvě ženy

Jako jeden velký podvod se ukázala sbírka s názvem Podpora pro Vojtíška. Byl šířena na Facebooku a dalších sociálních sítích. Kriminalisté z Havlíčkova Brodu zahájili trestní stíhání dvou žen ve věku dvaačtyřicet a devatenáct let.

„Obě ženy byly obviněny ze spáchání pokračujícího přečinu podvodu spáchaného formou spolupachatelství. Starší z dvojice žen je v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody, mladší žena je stíhána na svobodě. V případě prokázání viny hrozí ženám trest odnětí svobody v trvání pět let,“ popsala Dana Čírtková, policejní mluvčí.

„Ze stejného trestného činu by zřejmě byla obviněna ještě třetí - třiačtyřicetiletá žena, která ale loni v září zemřela při dopravní nehodě. Proto jsme v průběhu prověřování vyloučili tuto osobu ze společného řízení a věc odložili, neboť osoba důvodně podezřelá ze spáchání trestného činu zemřela,“ doplnil František Šteidl, vedoucí oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Havlíčkův Brod.

Uvedené ženy v rámci uzavřené facebookové skupiny se snažily vylákat pro smyšleného onkologicky nemocného chlapce v období od února do listopadu roku 2017 od členů této uzavřené skupiny peníze a také materiální pomoc. Vše ale použily pro vlastní potřebu.

Podvedly skoro 160 lidí 

Nemocný chlapec Vojtíšek byl pouze fiktivní a smyšlenou osobou. „Svým jednáním ženy uvedly v omyl nejméně 158 poškozených osob, které vůbec netušily, že žádný onkologicky nemocný chlapec ve skutečnosti neexistuje a že se jedná ze strany zakladatelek profilu o úmyslné podvodné jednání. Obě ženy se tak podvodně obohatily o finanční částku ve výši téměř 260 tisíc korun a další materiální pomoc v celkové výši téměř 42 tisíc korun. Obviněné ženy si k tomuto účelu založily účet v peněžním ústavu a na tento účet byla také zasílána většina finančních podpor a příspěvků od důvěřivých dárců,“ pokračuje Čírtková.

Havlíčkobrodským kriminalistům se podařilo v průběhu prověřování jednoznačně prokázat, a také zadokumentovat, rozsáhlou trestnou činnost dvou žen, které měly v přesně nezjištěné době, zřejmě na počátku roku 2017, po předchozí vzájemné dohodě, založit prostřednictvím internetu a Facebooku uzavřenou skupinu označenou „Podpora pro Vojtíška“.

„Tyto stránky spravovaly další dvě ženy, kdy jedna, která v průběhu prověřování zemřela při dopravní nehodě, byla přímo napojená na obě obviněné a předávala informace druhé správkyni, jež si ale získané informace dále neověřovala a na sbírku také sama poskytovala finanční příspěvky,“ říká Čírtková.

Dost náročný případ

Neověřené informace o sbírce zároveň předávala dalším členům uzavřené skupiny a tím rozšiřovala počet přispěvatelů, zejména z okruhu svých známých, kteří pak na sbírku zasílali finanční nebo materiální příspěvky.

„Tento případ byl z hlediska prověřování velmi náročný, a to zejména s ohledem na počet poškozených osob, které se staly obětí podvodného jednání a v dobré víře, že onkologicky nemocný chlapec potřebuje pomoc, zasílaly pachatelkám finanční i materiální pomoc,“ doplnil  František Šteidl, vedoucí oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Havlíčkův Brod.

Foto pixabay.com

Štítky Facebook, podvod, sbírka, onkologie, Havlíčkův Brod, kriminalita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Facebooková sbírka Podpora pro Vojtíška byl velký podvod. Kriminalisté obvinili dvě ženy | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.