Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olomoučtí mladíci zatápěli i Lyonu, v juniorské Lize mistrů ale končí

  11:11
Fotbalisté Olomouce do devatenácti let se mezi nejlepších dvanáct týmů juniorské Ligy mistrů nepodívají. Lyonu podlehli 0:2.

Momentka z juniorské Ligy mistrů UEFA Youth League mezi fotbalisty Olomouce (v modrém) a Lyonu. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Mladíci fotbalové Olomouce se slavného jména vůbec nezalekli. V úvodu si vytvořili tři velké šance, jenže je spálili a francouzskému Lyonu nakonec podlehli v jarní části juniorské Ligy mistrů 0:2. „Zklamání je obrovské. Kluci viděli, že se s nimi dalo hrát. Ani já sám jsem nečekal, že budeme hrát tak dobře,“ chválil i přes vyřazení trenér sigmáků Tomáš Janotka.

Jeho tým začal před čtyřmi tisíci diváků zostra. Útočník Pavel Zifčák po dlouhém autu přiklepl míč Matouškovi, který však slabou střelou nechal na čáře vyniknout vysokého brankáře Barcolu.

Modří ani po této šanci neubrali z vysokého tempa. Zejména kapitán Zifčák na hrotu dělal urostlým stoperům problémy. Opařený Lyon s přibývajícím časem ovšem vyrovnal hru. Po chybě olomoucké defenzivy pálil zpoza vápna Pintor, který jen těsně minul branku.

Po tomto momentu odstartoval festival nevyužitých šancí na obou stranách. V 19. minutě Zifčák předložil tutovku znovu Matouškovi, který vyloženou příležitostí pohrdl a ze čtyř metrů přestřelil bránu.

Aktivně hrající Pintor se hned za okamžik objevil před brankářem Trefilem, ale jeho lob se mezi tři tyče nevešel. „Můžeme si koupit hráče do mládeže za sto tisíc, Lyon za devět milionů eur. To jsou dva roční rozpočty Sigmy,“ okomentoval Janotka přestup osmnáctiletého Lennyho Pintora, který do Lyonu zamířil loni z Brestu.

Vysoké tempo domácích viditelně polevilo, čehož využil šikovný záložník Maxence Caqueret. Hostující kapitán v 31. minutě vyplul na levé straně mezi třemi soupeři, zpoza vápna vystřelil na přední tyč a s pomocí brankové konstrukce překonal gólmana Trefila. „Otevřela se mu celá obrana a zakončoval bez tlaku. Když se dostali na dostřel, vždy to smrdělo,“ uznal Janotka. 

Domácí tým dostal okamžitě možnost vyrovnání. Stoper Jan David se po standardní situaci ocitl zcela sám před brankářem Lyonu, jenže hlavičkou zamířil jen do náruče Barcoly. „Lekl se toho, chyběla nám chytrost v zakončení,“ litoval Janotka. Na konci poločasu poprvé vzplanuly emoce. V přerušené hře gólman Barcola nakopl Zifčáka do nohy. Albánský rozhodčí Jorgji i přes protest Hanáků udělil jen žlutou kartu. „Jsou to mladí hráči, mají takové reakce. Bylo dobře, že to bylo před poločasem, alespoň měl čas na zklidnění,“ řekl trenér Lyonu Stéphane Roche.

Do druhého poločasu musela olomoucká devatenáctka otevřít hru, čehož hojně využívali rychlostně vybavení hráči Lyonu. Do první šance se dostali okamžitě, ale Ryan Cherki mířil o centimetry vedle.

Do další šance se Olomoučtí dostali až v 69. minutě. Obrana Lyonu odvrátila nebezpečný centr jen ke střídajícímu Zlatohlávkovi, který z voleje těsně minul. „Ve druhém poločase jsme trpěli,“ přiznal Roche.

Hanáci v závěru zamkli soupeře. Nejprve David střílel z vápna, ale nedůrazná střela do brány nezamířila. Tlak Olomouce sílil, vypracovala si spoustu rohů, ale zahrávala je špatně. Po jednom takovém a chybě střídajícího Šípa na půli běželi tři hráči Lyonu na brankáře. Pintor procpal míč do sítě a Olympique mohl v 83. minutě slavit postup.

Sigma, která v UEFA Youth League vyřadila Maribor a Maccabi Tel Aviv, však předvedla kombinační fotbal a ani v soubojích nepropadla, za což ji po závěrečném hvizdu diváci odměnili hlasitým potleskem. „Vidět, že jsme konkurenceschopní gigantovi jako je Lyon, je pro mě velmi potěšující,“ uzavřel Janotka olomouckou pouť slavnou soutěží.

Kolikrát si věřili až moc, všiml si Zifčák

V úvodu spálili tři obrovské šance. A to ve vyřazovací části juniorské Ligy mistrů fotbalisté Lyonu v Olomouci potrestali.

„Hrozná škoda,“ litoval porážky 0:2 hroťák Sigmy Pavel Zifčák. Kapitán se pral s urostlými stopery srdnatě. „Rozhoduje se v šestnáctce. Měli jsme dost šancí, které se daly proměnit, i hodně rohů. Lyon ukázal, že je silný tým. Šance proměnil. Hráli výborně. Ale ostudu jsme neudělali až na pár zkratů.“

Zkrat předvedl brankář Barcola, který vás nakopl v přerušené hře a dostal jen žlutou kartu.
Stoupl jsem mu do cesty, protože jsem nechtěl, aby rychle rozehrál. Asi si to vzal osobně. Dal mi kolenem do kyčle. Měla to být červená. Rozhodčí mi řekl, že mu to na červenou nepřipadalo, což mi přijde absurdní. Ale překousli jsme to.

Co vám chybělo v koncovce?
Klid. Nás hnali fanoušci a pod tíhou okamžiku jsme to nezvládli. Byli jsme zbrklí. Lyon vedl krásnou střelou, pak dohrál naši chybu.

Byl Lyon kvalitou jinde?
Vynikající hráči, ale dá se s nimi hrát, dali se porazit. Když byli nervózní a unavení, taky ztráceli. Kolikrát si věřili až moc. To je sráželo.

Olomoucký Pavel Zifčák (vlevo) v souboji s Melvinem Bardem z Lyonu.

Vy jste si na stopery věřil.
Nervózní jsem byl hodně, ale člověk se musí kontrolovat. Proti tak urostlým stoperům jsem ještě nehrál. Na videu jsme si říkali, že jsou vysocí, ale že tak moc, to jsem nečekal. Při nástupu jsem se na ně díval zezdola a říkal si: ‚Ty jo, to bude zajímavý.‘ Ale i s nimi se dalo hrát.

Je před vámi ještě hodně práce?
Hodně. Je to sice Liga mistrů, ale do devatenácti let. Se špičkovým fotbalem se to nedá srovnávat. Jsou to pro nás cenné zkušenosti. Jsme moc rádi, že jsme se dostali tak daleko a mohli reprezentovat klub. Řadím to mezi nejlepší zážitky. Jsem hrdý na kluky isebe, že jsme se dostali tak daleko.

Byl jste na stáži v Sampdorii Janov, přípravu jste absolvoval ve Vítkovicích. Pomohlo vám to?
Pomohlo, konfrontace s chlapy je vždy lepší. Hrát u nás první ligu by bylo o dost náročnější. Tohle byli pořád ještě kluci. Dospělý fotbal je o pár levelů víc. V zahraničí jsou na tom ale hráči výborně fyzicky, takticky i technicky.

Autoři:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Berbr zaútočil na šéfy fotbalu. Mohli by vyvádět peníze z asociace, řekl u soudu

26. dubna 2024  17:35

Bývalý místopředseda fotbalové asociace Roman Berbr při své závěrečné řeči u plzeňskou okresního...

Bez videa na věčné časy? Švédský unikát: kluby odmítly VAR, šéf ustoupil

26. dubna 2024  15:14

Zní to spíš jako závan starých a pro někoho jistě i dobrých časů, než realita současného fotbalu....

Berbrovi obhájci navrhli zproštění viny. Snažili se rozbít verzi státního zástupce

26. dubna 2024  13:29,  aktualizováno  14:25

Se třemi advokáty dorazil na závěrečné řeči k plzeňském okresního soudu bývalý místopředseda...

Slávisté za chování fanoušků proti AC Milán vyvázli jen s pokutou

26. dubna 2024  14:20

Fotbalová Slavia dostala další více než dvou milionovou pokutu za chování fanoušků v evropských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...