Hlavní obsah

Tři muži nepomohli znásilňované ženě, dostali podmínku

Právo, Petr Kozelka

Kvůli urážce na cti dámy byli dříve muži ochotni vyzvat protivníka na souboj. Vzor si z nich rozhodně nevzal Slovák Michal Mareček. Znásilňování své přítelkyně jen trpně přihlížel. Ženě nepomohl, přestože měl vedle sebe další dva kamarády. Za jeho zbabělost jej potrestal brněnský krajský soud podmínkou a vyhoštěním.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K činu došlo v březnu 2016 v jednom z brněnských bytů. Tehdy šestatřicetiletý Jan Eliáš tam o rok mladší ženu nejprve několik hodin ponižoval a nakonec ji znásilnil. Na pomoc své přítelkyni se Mareček vůbec nezmohl.

Je nepochopitelné, že se ti tři další muži vůbec proti ničemu nepostavili
Daniel Plšek, soudce

„Myslela jsem, že mě Eliáš zabije po tom všem, co mi udělal. Ti ostatní se tvářili, jako by se nic nedělo,“ popsala žena.

Byli pod vlivem drog, nikdo nezasáhl

Eliáš za znásilnění putoval na 8,5 roku za mříže. „Je nepochopitelné, že se ti tři další muži vůbec proti ničemu nepostavili. Byli sice pod vlivem drog, takže nevíme, v jakém stavu byli, ale každopádně nikdo nezasáhl. Měli z obžalovaného strach, přítel poškozené tvrdil, že si myslel, že to on ani jeho přítelkyně nepřežijí,“ konstatoval při odsuzujícím verdiktu nad Eliášem soudce Daniel Plšek.

Útočník nebyl ozbrojen, neměl fyzickou převahu
soudkyně Monika Staniczková

Trojici kamarádů pak pohnal státní zástupce před soud za nepřekažení trestného činu. Mareček, Petr Horčica a Roman Požár dostali podmíněné tresty.

Zatímco Horčica s Požárem potrestání bez debat přijali, Mareček říkal, že za nic nemůže, a podal odvolání k brněnskému krajskému soudu. Ten o případu rozhodoval v závěru loňského roku.

Měl prý strach

Mareček tvrdil, že měl z útočníka strach. Údajně se obával, že kdyby znásilňované pomohl, Eliáš by je oba zabil. „Snažil se poškozené přítelkyni pomoci, ale měl strach, byl si vědom fyzické převahy útočníka a při pokusech pomoci poškozené byl mnohokrát odražen útočníkem. Ostatní obžalovaní mu přes jeho žádosti nepomohli,“ stálo v jeho odvolání. Tvrzení, že se snažil o jakousi pomoc, ale vyvrátilo svědectví znásilňované i obou kumpánů. Shodně potvrdili, že se nikdo z nich nezmohl na odpor.

„Báli jsme se, viděli jsme, co se děje, ale nezabránili jsme tomu, neboť jsme měli z Eliáše, který byl pod vlivem drog, strach. Říkal nám, že máme držet hubu, nebo se nám také něco stane,“ řekl jeden z kumpánů.

Senát v čele s Monikou Staniczkovou neměl nakonec pro Marečkovo jednání žádné pochopení. „Útočník nebyl ozbrojen, neměl fyzickou převahu vůči třem mužům a jejich obhajoba, že z něj měli strach, je zcela irelevantní, nezbavuje nikoho z nich trestní odpovědnosti a v žádném případě ji nelze akceptovat,“ upozornila.

Přihlíželi a nic neudělali

„Jednání útočníka vůči poškozené bylo mimořádně brutální, trvalo dlouho, obžalovaní včetně přítele poškozené tomu přihlíželi, pili víno a nic neudělali. Ze všech provedených důkazů vyplývá, že obžalovaní mohli překazit trestnou činnost bez značných nesnází, neboť byli tři dospělí muži proti jednomu, který nebyl ozbrojen a nebyl ve zjevné fyzické převaze,“ zdůraznila Staniczková.

„Obžalovanému Marečkovi nehrozilo zjevně ani nebezpečí smrti či ublížení na zdraví, naopak na zdraví bylo po dobu několika hodin brutálně ubližováno jeho přítelkyni, na což se obžalovaný pouze díval,“ dodala soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám