Vrchní soud v Olomouci Foto: Wiki

Policie evakuovala Vrchní soud v Olomouci, anonym nahlásil bombu

Policie dnes ráno evakuovala několik desítek lidí z budovy Vrchního soudu v Olomouci, jelikož anonym nahlásil, že je v ní bomba. Soud měl dnes rozhodnout v případu šesti obžalovaných z ostravské větve metanolové kauzy. Podle mluvčího soudu Stanislava Cika jednání dnes zřejmě nebude, ale zcela jasné to bude až po poledni. Evakuováno bylo také 15 dětí a tři dospělí z mateřské školky, která sousedí s budovou soudu, řekla ČTK mluvčí policie Irena Urbánková.

Evakuace byla zahájena krátce před 09:00, kdy měl vrchní soud začít případ obžalovaných z metanolové kauzy projednávat. „Přijali jsem anonymní oznámení o údajném uložení bomby v budově Vrchního soudu v Olomouci,“ uvedla Urbánková.

Na místě zasahují desítky policistů a přijela i dvě hasičská auta. Budovu soudu už kontroluje policista se psem vycvičeným na vyhledávání nástražných výbušných systémů. Mluvčí soudu Cik předpokládá, že se zaměstnanci budou moci vrátit do budovy kolem poledne, až ji policie prohledá.

Část Masarykovy třídy vedoucí kolem budovy vrchního soudu je od 10:30 kompletně uzavřena pro dopravu včetně tramvají a autobusů. Uzavřeny jsou i chodníky na obou stranách ulice. Na pokyn policie museli provozovatelé uzavřít obchody v okolí a odejít.

Soud měl dnes rozhodnout v případě metanolové kauzy. Šesti obžalovaným z ostravské větve kauzy krajský soud uložil za ohrožování zdraví závadnými potravinami tresty vězení v rozmezí od pěti let a čtyř měsíců do osmi let a čtyř měsíců. Státní zástupce u pěti z šesti obžalovaných žádá vyšší tresty. Obžalovaní však vinu popírají a odvolací soud žádají většinou o zproštění. Případ se vrátil odvolacímu soudu v Olomouci podruhé. První rozsudek vrchní soud zrušil a vrátil kraji.

Otrávený alkohol od hlavních distributorů dodávali do Havířova i na Přerovsko, několik lidí po jeho pití zemřelo, uvádí obžaloba. Jde o poslední hlavní obžalované v kauze. Metanolová aféra vypukla v roce 2012 a vyžádala si pět desítek životů.
(čtk)