​Vodní stavby přejdou z ministerstva dopravy na zemědělství

​Vodní stavby přejdou z ministerstva dopravy na zemědělství

21.2. - Stavby na vodních cestách převezme od ministerstva dopravy ministerstvo zemědělství. Ve včerejším vydání to píše deník Mladá fronta Dnes (MfD). O stavby se budou místo Ředitelství vodních cest (ŘVC) starat správy jednotlivých povodí řek. Povodí se už nyní starají třeba o plavební komory. ŘVC ale ještě podle mluvčího ředitelství Jana Bukovského dokončí rozestavěné projekty. Po převodu výstavby na povodí bude ŘVC dohlížet na projekty vzniklé v povodích, zavádět IT systémy v říční plavbě nebo spravovat české přístavy v Hamburku.

„Rozestavěné stavby ŘVC dostaví. Bylo by neproveditelné tyto stavby zodpovědným způsobem předat,“ řekl MfD mluvčí ŘVC. Až do roku 2021 se tak bude ředitelství podle deníku například věnovat projektu na prohloubení koryta Vltavy z Prahy do Mělníka nebo splavnění vltavských vod proti proudu řeky pro menší rekreační lodě. Bude také ještě řešit detaily další přípravy plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe. Povodí řek převezmou od ŘVC projektovou přípravu nových staveb na vodních cestách i výstavbu.

Na ŘVC v současnosti pracují asi tři desítky úředníků. Jan Bukovský ale řekl deníku, že se navzdory převedení výstavby na povodí zatím nepočítá se snižováním počtu zaměstnanců.

(čtk)

spinner