Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2019, 12:36
Čas čítania 0:00
Antonín Havlík

Je mu 82 let, místo důchodu stále pomáhá. Lékař jako první v Česku otevřel ordinaci pro lidi bez domova

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Místo penze se rozhodl lékař dál pomáhat. Má speciální ordinaci určenou pro osoby bez domova.

Byla to výzva. Když měl lékař MUDr. Libor Kvapil odejít před 12 lety do důchodu, oslovila ho olomoucká Charita, zda by nechtěl otevřít první ordinaci určenou lidem v nouzi. V té době s tím nikdo v České republice neměl žádnou zkušenost, existovaly jen takové, které řešily akutní případy.

Lékař to ale vzal jako příležitost poskytnout své zkušenosti lidem, kteří to potřebují, a do projektu šel. I po více než jedné dekádě stále ordinuje.

A začátky nebyly vůbec lehké. „Začínalo se pouze v jedné místnosti bez sociálního zařízení, namísto čekárny se po dobu ordinačních hodin vynášely z ordinace dvě židle na chodbu, ve které byla teplota blízká té venkovní. I za této situace se však klienti brzy naučili služeb ordinace využívat,“ vzpomíná lékař v rozhovoru pro Charitu na rok 2007, kdy s tímto typem ordinování začal.

Ilustrační obrázek

Je mu 83 let, místo důchodu stále pomáhá. Lékař jako první v Česku otevřel ordinaci pro lidi bez domova
Je mu 83 let, místo důchodu stále pomáhá. Lékař jako první v Česku otevřel ordinaci pro lidi bez domova Zdroj: Farhad Sadykov/Flickr.com

Lidé bez domova tehdy neměli příliš možností, jak řešit své zdravotní problémy. Zatímco u MUDr. Kvapila se setkali s chápavým přístupem, v běžných ordinacích takovými lidmi pohrdali. Bez střechy nad hlavou se člověk s chřipkou jen těžce dokáže např. vypotit v teplé posteli, proto se lékař přizpůsobil i těmto poznatkům.

Mezi nejčastější onemocnění ale paradoxně nepatří nachlazení. „Je zde daleko více ošetření špatně se hojících ran, popálenin a kožních afekcí, a to často zanedbaných. Bezdomovcům se nevyhýbají ani vážné nemoci nebo takové, jaké se k jejich způsobu života vůbec nehodí – například cukrovka, vyžadující zvláštní režim, sterilní aplikaci přesné dávky insulinu a pravidelnou dietu,“ říká lékař. 

Nejtěžší případy řeší, když lidé žijící na ulici nechtějí svoje zdravotní komplikace, někdy velmi vážné, nijak léčit. Odmítají je. „Přemáhal nás pocit bezmoci, když jsme sledovali postup choroby až do nevyhnutelného konce,“ popisuje.

Zároveň se ale může pyšnit mnoha případy, kdy se nějaký problém vyřešil ke zdárnému konci. Nejvíce vzpomíná na ženu s nachlazením, která měla po operaci srdce. Na ulici vzhledem ke svému zdravotnímu stavu rozhodně dále nemohla být a po mnoha telefonických hovorech jí umožnil odpočinek v léčebně pro dlouhodobě nemocné.

MUDr. Libor Kvapil stále ordinuje. V ordinaci pro osoby v nouzi figuruje jako zástup, zaskakuje i za praktika ve Fakultní nemocnici Olomouc. I přes svůj pokročilý věk je tak stále mimořádně aktivní.

Späť
Zdieľať
Diskusia