Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můžeme začít kontrolovat české pivo, kontruje polský ministr hovězí aféru

  14:09aktualizováno  16:00
Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v souvislosti s kontrolami polského hovězího v ČR řekl, že každá záminka je dobrá k obvinění jeho země, že má odporné potraviny. V rozhovoru pro Radio Wnet ve středu uvedl, že věc zveličují ty státy, které v oblasti produkce potravin nestačí na polskou konkurenci.

„Možná právě kvůli tomu, že se nám dobře daří (v oblasti exportu potravin - pozn. red.) je každá záminka dobrá k tomu udeřit na nás, obvinit nás z toho, že máme odporné potraviny,“ řekl v rozhlasu Ardanowski. „Je to zveličované, protože z toho má někdo užitek, protože buď jsou volby, nebo chtějí rozvíjet svoji produkci a prohrávají v konkurenci s námi, protože vyrábíme více a levněji,“ tvrdí šéf polského resortu zemědělství.

České úřady ve čtvrtek začaly s kontrolou hovězího z Polska. Stalo se tak poté, co veterináři zjistili, že ve zhruba 700 kilogramech masa z Polska byly bakterie salmonely. Začalo také platit veterinární opatření pro příjemce polského masa. Ti ho teď musí nechat vyšetřit na salmonelu před prodejem, jinak jim hrozí dvoumilionová pokuta.

Polský ministr hrozí kontrolami českého piva

„Já nechci nikomu nic oplácet, ale část zemědělců mi říká, že je třeba začít velmi důkladně kontrolovat české pivo,“ řekl Ardanowski ve středu v reakci na rozhodnutí české strany. Bylo to na zemědělském fóru, kde společně s prezidentem Andrzejem Dudou demonstrativně ochutnali polské hovězí. 

„Jestli nás neustále budou vydírat, jestli bude někdo rozehrávat svoje vnitropolitické hrátky, a je jedno, zda to budou Čechy nebo jiná země, a jestli bude očerňovat polské potraviny, nemáme jiné východisko než také začít velmi důkladně kontrolovat,“ varoval Ardanowski.

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal považuje polská vyjádření ohledně případných kontrol českého piva za překvapivá, reálné dopady ale neočekává.

„S českým pivem nikdy žádný problém nebyl. Polská strana jej jako příklad možného odvetného opatření zjevně zvolila z čistě symbolických důvodů,“ řekl ČTK Šámal. Není podle něj žádný důvod se domnívat, že by slova o zavedení kontrol českého piva měla racionální základ.

Kontroly jsou nezbytné, polskému dozoru nedůvěřujeme

Kontroly zdravotní nezávadnosti polského hovězího jsou podle českého ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) nezbytné. Češi podle něj nadále nedůvěřují polskému systému dozoru nad potravinami. V tiskové zprávě uvedl, že nechce vyvolávat obchodní válku, ale chránit zdraví všech českých spotřebitelů. 

„Slova polského ministra, že problém zveličujeme, považuji za snahu odvrátit pozornost od skutečného problému. Už před třemi týdny jsem jej upozornil, že přetrvává naše nedůvěra v polský systém dozoru nad potravinami a jsme připraveni přijmout v případě nutnosti další opatření. Pokud se na náš trh dostalo sedm set kilo masa s nebezpečnou salmonelou, bylo jasné, že musíme reagovat,“ dodal ministr. Zároveň požádal svůj polský protějšek o telefonický rozhovor, zaslal mu také dopis. Po víkendu by se měl setkat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou. 

ČR o nálezu salmonely neinformovala, tvrdí Polsko

Polský veterinární inspektor Pawel Niemczuk ve středu řekl, že česká strana nezadala informace o nalezení salmonely v polském hovězím do Systému rychlého varování Evropské unie (RASFF). Rovněž podle něho o nálezu neinformovala polské ministerstvo zemědělství. Niemczuk také dodal, že polské úřady nařídily kontrolu masokombinátu, odkud se nakažené maso do ČR dostalo. 

Česká strana si stojí za tím, že informace do systému varování zadala, zatím je však neověřila Evropská komise. „Národní kontaktní místo pro RASFF vložilo do systému varování informaci včera (ve středu) ve 13:06, zatím nebyla informace schválena ze strany Evropské komise,“ řekl ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. 

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý ČTK sdělil, že komise má na ověření informací 24 hodin od obdržení hlášení, teprve pak se zveřejní pro ostatní evropské státy. „Protože však jde o vážný nález, zaslala komise polským dozorovým orgánům zprávu emailem včera (ve středu) večer kolem 17:30,“ dodal.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. 

Kvalita potravin dlouhodobě zatěžuje česko-polské vztahy

Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů. Ministr Ardanowski v této souvislosti řekl, že polské maso nikdy nikomu v Evropě neuškodilo, ale hysterie, která kolem tohoto případu vypukla, je obrovská a Česko a Slovensko jsou prý touto věcí „posedlé“.

Kvalita potravin zatěžuje jinak dobré vztahy mezi Českem a Polskem. O problémech s polským jídlem se začalo mluvit v roce 2012 v souvislosti s takzvanou solnou aférou, kdy některé polské firmy prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům potravin. 

Salmonely v minulosti veterináři našli opakovaně v kuřecím, krůtím či vepřovém mase nebo ve vajíčkách. Na podzim 2012 Polsko spolu se Slovenskem dočasně zakázaly dovoz tvrdého alkoholu z ČR v souvislosti s metanolovou aférou. Na následky otravy nebezpečným alkoholem zemřelo v Polsku několik lidí, v Česku to bylo pět desítek lidí.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...