Rohozec vládne mezi pivy, Zlatou pečeť má i mok z Frýdlantu

  14:04
Pivo z Českého ráje, malorohozecká třináctka, získalo nejvýznamnější cenu na světové soutěži Zlatá pivní pečeť, jež proběhla v únoru v Českých Budějovicích. O tituly se ve 33 kategoriích ucházelo 245 pivovarů z dvaceti zemí světa.
Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) | foto: MF DNES

Uspěly také další pivovary z Libereckého kraje – frýdlantský Zámecký pivovar, jablonecký Volt a Pivovar Svijany.

„Třináctka z pivovaru Rohozec je silnější pivo. Vyznačuje se výraznou chlebnatou plností a chmelovou hořkostí v dokonalé harmonii,“ řekl ředitel budějovické soutěže Alois Srb.

„Ve finále kategorie Světová pivní pečeť se na prvních místech umístily dva velké a dva malé pivovary. Vítězný Malý Rohozec je menší z větších pivovarů a vyrábí velice kvalitní piva.“

Podle Srba předložily pivovary na Zlaté pivní pečeti přes 1 200 vzorků. Degustátoři nevěděli, co ochutnávají. Na dodržování přísných pravidel dohlížely uznávané autority.

„Vítězství nás těší. Zlatou pivní pečeť, kde letos soutěžila piva od Japonska až po Brazílii, se nepodaří vyhrát každý den,“ uvedl sládek rohozeckého pivovaru Zdeněk Reska. „Všechno děláme tradičními řemeslnými postupy. Nepoužíváme žádné urychlovače, aby lidem pivo chutnalo stejně dobře jako našim dědkům.“ 

Třináctka? Ideální ke kachně s knedlíkem

Podle Resky nepatří rohozecká třináctka jako hodně silný speciál mezi každodenní běžné pití. „Dal bych si ji třeba k hodně tučné kachně s knedlíkem a zelím,“ dodal sládek. 

Malý Rohozec uvaří ročně kolem 70 tisíc hektolitrů piva. Třináctka dělá asi sedm procent z celkové výroby. Pivovar z Českého ráje vyhrál i kategorii lehkých piv, a to se svou sedmičkou. V pivovaru jí říkají podomácku Skaláček podle anglického názvu Skalák Czech. Páté místo mezi tmavými výčepními pivy patřilo Rohozci X a stejnou příčku obsadilo i světlé rohozecké pivo Y. Mezi oceněnými míchanými pivy se objevilo rohozecké Pomelo.

Na budějovický festival piv dorazilo kromě jiného dvacet slovenských pivovarů, osm německých, ale i Španělé, Chorvati, Rusové, Poláci nebo Ukrajinci. 

Do Frýdlantu putuje šest cen

Hodně mezi nimi zabodoval Zámecký pivovar Frýdlant Marka Vávry. Obdržel šest cen. 

„Již dlouho se zájem o naše řemeslné pivo zvyšuje,“ poznamenal Vávra. Zlatou pivní pečeť si vysloužil Albrecht 13 Kristián American Pale Ale.

Stříbrné pivní pečeti si odvezly ležáky Albrecht 12 a Kateřina 12 a svrchně kvašené pivo Albrecht 18 India Pale Ale. Bronzové pivní pečeti připadly svrchně kvašeným pivům Albrecht 15 India Pale Ale a Albrecht 12 Melchior American Pale Ale.

S prázdnou neodjel ani jablonecký minipivovar Volt. Mezi extrasilnými pivy získala jeho čtyřiadvacítka třetí místo. Pivovar ji pojmenoval výstižně Vypínač. Jedenáctka Volt vybojovala na jihu Čech šesté místo mezi pivy Brown Ale.

Pivovar Svijany se na Zlaté pivní pečeti prosadil v kategoriích polotmavých a kvasnicových piv. Fanda a Zámecký máz skončily na šestých místech.