21.02.2019 14:29

V titulní roli Wagnerova Lohengrina vystoupí v Národním divadle Andreas Schager

V titulní roli opery Lohengrin Richarda Wagnera v Národním divadle v Praze 22. a 24. února vystoupí rakouská operní hvězda Andreas Schager. Vedle jednoho z nejuznávanějších wagnerovských tenoristů současnosti se pod taktovkou dirigenta Constantina Trinkse představí německý barytonista Thomas Johannes Mayer jako Friedrich von Telramund. ČTK o tom za ND informovala Eva Sochorová.

Obnovené nastudování inscenace Wolfganga Wagnera mělo v Národním divadle premiéru 8. června 2017. Režie se ujala pravnučka skladatele Katharina Wagnerová.

„Andreas Schager, který s rolí debutoval koncem loňského roku ve Vídni, v Národním divadle vystoupí výjimečně. Ženských pěveckých partů se zhostí české sólistky Dana Burešová a Eliška Weissová," uvedla Sochorová.

Na textu k Lohengrinovi začal Wagner pracovat během pobytu v Mariánských Lázních v létě 1845. Ke čtení si přivezl básně Volframa von Eschenbacha. „S knihou v podpaží jsem se vždy ztratil v lesním porostu, usadil se u potoka a s Titurelem a Parcivalem se potěšil cizí, a přece tak niterně blízkou a důvěrně známou básní Wolframovou," vzpomínal později.

Wagnerova romantická opera o souboji dobra se zlem se odehrává v atmosféře plné tajemství obklopujícím neznámého hrdinu, který přišel hájit čest brabantské princezny Elsy. Na jeviště byla opera uvedena poprvé ve Velkovévodském dvorním divadle ve Výmaru 28. srpna 1850. Dirigentem premiéry byl Franz Liszt, skladatel, klavírní virtuóz a pozdější Wagnerův tchán. Česká premiéra se uskutečnila 23. února 1856 ve Stavovském divadle za řízení kapelníka Františka Škroupa. V Národním divadle byl Lohengrin poprvé uveden 12. ledna 1885.

Tenorista Schager se v Praze představil loni v říjnu, kdy vystoupil v koncertním sále Forum Karlín ve světové premiéře projektu Fascinace Wagnerem (Faszination Wagner), který představuje spojení opery a filmu. V Praze zazpíval také před dvěma lety ve Foru Karlín jako Siegmund v koncertní verzi prvního aktu Valkýry v provedení Orchestru Státní opery. K úspěchům Schagera patří Parsifal na loňských Bayreuthských slavnostech pod taktovkou Semjona Byčkova nebo Tristan v Berlínské státní opeře pod taktovkou Daniela Barenboima.

Nejbližší operní premiéra Národního divadla se uskuteční 4. a 7. dubna ve Stavovském divadle. Soubor Opery Národního divadla v režii Alice Nellis provede dvě soudobé aktovky vyrovnávající se s osobností a dílem Wolfganga Amadea Mozarta - půlhodinovou minioperu Dopisy, hádanky a příkazy Michaela Nymana a operu Klasika Stevena Stuckyho.

https://www.narodni-divadlo.cz/

Autor článku: ČTK: jir, mal

V titulní roli Wagnerova Lohengrina vystoupí v Národním divadle Andreas Schager

Zahraniční divadlo

15.04.2024

Pucciniho Vlaštovka zabarvená do stylu art deco míří z Metropolitní opery do kin

Pozdní dílo italského skladatele Giacoma Pucciniho Vlaštovka se na prkna Metropolitní opery v New Yorku vrací po více než dekádě a 20. dubna míří v přímém přenosu také na plátna kin v rámci oceňované série MET: Live in HD. Hořkosladký milostný příběh sofistikované kurtizány a jejího partnera, který své milé chce nabídnout víc než prázdný život v přepychu, posunul režisér Nicolas Joël do dvacátých let dvacátého století do snového světa Paříže v duchu stylu art deco.

09.04.2024

Australský soubor Gravity & Other Myths spojí fyzicky náročný nový cirkus se současnými technologiemi – na konci dubna na Jatkách78

Po úspěšném únorovém hostování Australanek A Good Catch s představením Casting Off uvidí diváci na konci dubna v pražském divadle Jatka78 další australský soubor, který patří k předním jménům současného světového cirkusu. Desetičlenní Gravity & Other Myths přivezou z berlínského kabaretu Chamäleon Theatre své dosud fyzicky i konceptuálně nejnáročnější představení pojmenované The Mirror.

30.03.2024

Na scénu Vídeňské státní opery se vrací Rusalka s tenoristou Pavlem Černochem a dirigentem Tomášem Hanusem

Po čtyřech letech se na scénu Vídeňské státní opery vrací opera Antonína Dvořáka Rusalka v režii Svena-Erica Bechtolfa. Inscenace pod taktovkou dirigenta Tomáše Hanuse bude ve Vídni uvedena 31. března a následně 2. a 4. dubna. Ve Vídeňské státní opeře se k roli Prince vrací přední český tenorista Pavel Černoch, který zde naposledy vystupoval jako Lenský v Evženu Oněginovi.