Hlavní obsah

Film o geniální zpěvačce Billie Holiday využije dosud neznámé rozhovory

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

James Erskine připravuje nový dokumentární film o jazzové legendě, kde zazní i nezveřejněná svědectví jejích současníků, hudebních hvězd typu Sarah Vaughan, Tony Bennett a Count Basie. Současně se připravuje i hraný film.

Foto: Profimedia.cz

Fotka Billie Holiday na bývalém klubu v Harlemu.

Článek

Film Billie, chystaný ve spolupráci New Black Films, Belga Films, BBC a Multiprises, vychází z pozapomenuté práce Lindy Lipnack-Kuehlové, novinářky, která zpěvačku zbožňovala a psala o ní od roku 1970 knihu.

Připravovala se skutečně poctivě a nahrála obrovské množství rozhovorů s hudebníky (Charles Mingus, Sarah Vaughan, Tony Bennett, Count Basie) i s jejími milenci, kamarády, právníky, a dokonce i s agenty FBI, kteří zpěvačku zatkli.

Novinářka však v roce 1979 zemřela, aniž by knihu vydala. Mezitím už vznikl v roce 1972 film Lady Sings the Blues, kde si zahráli Diana Rossová a Billy Dee Williams.

Producentka Sophia Dilleyová uvedla, že je nadšena ze spolupráce s týmem Jamese Erskina a New Black Films, kteří si dali opravdu záležet, aby připravili dokumentární film, který uctí její život a dílo.

Foto: Profimedia.cz

Billie Holiday má svou hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu.

Aktuálně se chystá dokumentární i hraný film, který má podle neoficiálních informací režírovat Lee Daniels podle scénáře Suzan-Lori Parksové.

Billie Holiday byla velkou a tragickou postavou hudebních dějin. Okouzlila svět prazvláštním hlasem a frázováním, ale vedla sebezničující život. Po drastickém dětství, kdy se o ni rodiče prakticky nestarali, začala zpívat v klubech v Harlemu a pomalu se stávala známou. Producent John Hammond v ní spatřil velký potenciál a konečně roku 1935 dostala smlouvu s labelem Brunswick Records. Stala se hvězdou, ale propadla drogám a alkoholu a po poslední desce Lady in Satin (1958) v červenci 1959 zemřela na cirhózu. Po smrti dostala čtyři ceny Grammy a byla uvedena do Síně slávy.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám